Mendapatkan Ground tinggi dengan Domain

Share Button

Kebanyakan aspek SEO bekerja pada "sama" tanah.

Tidak kira bagaimana eksklusif dan berkualiti tinggi backlink adalah, pesaing anda sentiasa boleh mendapatkan backlink dengan nilai yang sama.

Tidak kira berapa yang berkaitan artikel adalah, pesaing anda sentiasa boleh menulis satu artikel kata kunci relevan sama.

Hampir setiap aspek SEO boleh ditiru oleh pembangkang anda.

Oleh itu, apabila anda mencari satu aspek SEO yang sama sekali tidak seimbang - dan cukup bahawa ia boleh hujung skala terhadap laman web syarikat multi-juta dolar yang berkesan - ia bernilai mengetahui bagaimana untuk menggunakan aspek ini untuk keuntungan anda.

Bernilai Gambar ini seribu perkataan.

Buka Pasaran Samurai dan melihat matriks Pertandingan SEO untuk "Kad Kredit".

Anda akan melihat 10 keputusan yang kelihatan banyak seperti ini:

Perhatikan apa-apa yang pelik?

Ia mungkin sesuatu yang anda lihat dalam niche anda sendiri. Anda juga mungkin notis itu boleh dikatakan setiap kali anda melakukan carian Google.

Ini 10 keputusan mendedahkan cerita penting tentang salah satu daripada berat sebelah yang besar Google.

Mari kita mula mencari hasil ke-2, dan terus melalui keputusan segera di bawahnya.

Visa, MasterCard, American Express - semua nama-nama besar, sinonim dengan istilah "kad kredit".

Dari segi enjin carian hubungan - laman-laman ini (sinonim dengan istilah "kad kredit" itu sendiri) adalah beberapa laman web yang kad kredit yang paling relevan dalam talian.

Di bawah mereka, terdapat beberapa perkhidmatan kad kredit perbandingan, dan lebih kecil pembekal kad kredit seperti Cari Kad, Citi dan Chase - jenis "campuran" laman web yang anda biasanya harapkan untuk mencari pada carian halaman keputusan enjin ... Semua berkaitan tapak, tetapi dengan tahap yang lebih rendah daripada kuasa dan relevan.

Tetapi hasil yang pertama ...

Berikut adalah di mana hal-hal yang menarik ...

Hasil pertama di muka adalah www.creditcards.com

Ia terletak di hadapan Visa, MasterCard, American Express dan - semua berbilion dolar dengan syarikat-syarikat belanjawan pemasaran yang boleh membeli sebuah negara yang kecil ...

Nama-nama mereka adalah sinonim dengan perkataan "kad kredit" ...

Mereka mempunyai banyak link PageRank tinggi, termasuk link dari beberapa laman web yang terbesar dan paling terkenal dalam talian ...

Dan lebih 100,000 pautan ini lebih kecil daripada saingan mereka ...

Dan lagi ... mereka telah dipukul hingga punch - mereka telah bertemu dengan seorang David versus Goliath senario sebenar dengan ini "creditcards.com".

Cerita ini berulang ...

Ia sesuatu yang anda boleh lihat dalam hampir mana-mana kata kunci niche anda menganalisis.

Tapak yang lebih kecil dengan domain kata kunci dioptimumkan melihat usaha SEO mereka diperbesarkan dari masa ke masa - memberikan mereka kelebihan yang tidak adil yang membolehkan mereka untuk berpangkat lebih tinggi dr pesaing yang bermegah lebih pautan, kandungan yang lebih baik, lebih tinggi PageRanks dan banyak lagi.

Mari kita lihat lebih jauh ke dalam analisis SEO untuk melihat ia dalam tindakan ...

Berikut adalah keputusan di luar halaman lagi dari modul Pertandingan SEO Pasaran Samurai ini.

www.creditcards.com mempunyai PageRank paling rendah (PR) bagi semua domain di halaman pertama hasil, dan lebih sedikit Backlinks ke Page (BLP) dan Backlinks kepada Domain (BLD) daripada kebanyakan pesaingnya.

Umur domainnya adalah lebih kurang setaraf dengan kebanyakan domain sana (ada yang tinggi, ada yang lebih rendah).

Tetapi ia mempunyai satu ciri yang jelas hampir secara eksklusif hadir pertandingan - ia mempunyai "kad kredit" kata kunci dalam nama domain.

Ini menunjukkan betapa berharga ia boleh untuk mendapatkan domain kata kunci dioptimumkan yang baik.

Nama-nama domain yang baik membuat SEO dengan lebih mudah.

Mereka leverage atau membesarkan usaha SEO anda - supaya setiap link anda membina, atau barang yang anda buat, dikira lebih berat ke arah kedudukan anda - supaya anda boleh dimasukkan ke dalam kerja kurang daripada pesaing anda dan masih mendapat kesan yang sama (atau lebih baik).

Ini memberikan anda kelebihan yang kuat ke atas pihak lawan anda.

Fikirkan tentang nilai untuk mendapatkan keputusan yang lebih baik, dengan masa yang kurang dan usaha.

Bolehkah ia bermakna anda mempunyai lebih banyak masa di tangan anda untuk menumpukan kepada meningkatkan laman web anda dengan cara yang lain? Bolehkah ia bermakna anda mendapat lebih ramai pelawat? Bolehkah ia bermakna lebih banyak jualan? Bolehkah ia bermakna keuntungan yang lebih besar?

Peluang-peluang untuk memanfaatkan keputusan anda dalam SEO jarang berlaku.

Menggunakan kata kunci dioptimumkan domain adalah salah satu daripada beberapa "jiu-jitsu" teknik SEO yang masih kekal berkesan, membolehkan anda untuk menggunakan berat sebelah berat enjin carian terhadap kata kunci dioptimumkan domain untuk keuntungan anda.

Jadi apa yang perlu anda lakukan sekarang?

4 Pelan Tindakan untuk Menggunakan Domain Berkesan

 1. Gunakan Kata Kunci Domain untuk SEO - Jelas sekali jika anda menubuhkan sebuah laman web baru, dan anda berhasrat untuk melabur dalam SEO untuk menarik pengunjung, dapatkan domain kata kunci dioptimumkan.
 2. Pertimbangkan Pindah ke kunci Domain - Jika anda baru sahaja menubuhkan laman web, dan ia masih dalam fasa awal, menimbangkan untuk berpindah ke domain kata kunci dioptimumkan. Jika anda mempunyai laman web yang lebih tua, keputusan mungkin tidak begitu jelas-potong walaupun, kerana berpindah ke nama domain baru biasanya bermaksud bermula semula di mata enjin carian.
 3. Pastikan pesaing anda Out - Periksa dan mendapatkan, apa-apa domain kata kunci yang bernilai tinggi di pasaran anda. Ingat: tidak kira betapa berjayanya anda datang untuk anda sentiasa boleh unseated oleh pesaing yang mengandungi domain keyword.com - jadi walaupun anda tidak menggunakan domain segera diri anda, melindungi diri anda dan menyimpan pesaing berpotensi daripada niche anda dengan mengadakan ke domain berbahaya diri sendiri.
 4. Hanya Tunggu Apa Up Next ... - Sepanjang minggu depan, kita akan menggerudi lebih mendalam dan jauh ke dalam bagaimana untuk mencari, memilih dan menggunakan domain berkesan untuk SEO, dan lihat beberapa teknik maju yang domainers profesional gunakan untuk menjamin dinamit domain, dan berpangkat lebih tinggi dr pesaing ditubuhkan tinggi PageRank seperti mereka mengambil gula-gula daripada bayi.

Jangan lupa untuk menonton blog, dan e-mel anda, untuk ansuran seterusnya pada domain untuk menggunakan SEO.

Sekali lagi, selama minggu depan kita akan akan meliputi beberapa strategi maju sedikit diketahui untuk nama domain, dengan kacang-dan-bolt bagaimana-untuk contoh - dan ia adalah sesuatu yang anda tidak akan mahu ketinggalan.

Brent Hodgson yang pengasas bersama Samurai Mulia, dan seorang pakar pemasaran internet.

Brent telah menulis 68 post (s) untuk Noble Samurai

208 Responses to "Mendapatkan Ground tinggi dengan Domain"

 1. 1
  Pada 23 Mac 2010 di 02:00
  Daud berkata:

  Hey Brent,

  Ya, pasti ada bukti bahawa nama domain yang hampir sama kata kunci anda mendapat keputusan.

  Dengan cara itu, saya baru-baru ini menghadiri SMX Barat di Santa Clara, California, di mana tinggi-up dari Google, Yahoo! dan Bing juga hadir dan berucap pada Q & A panel; ianya dinyatakan bahawa Bing adalah (sekurang-kurangnya buat masa ini) meletakkan banyak berat badan dalam algoritma kedudukan mereka pada nama domain.

  Mari kita hadapi itu, nama domain yang IS kata kunci tingkat atas anda hampir TELAH menjadi petunjuk "apa yang laman web ini?" Apabila labah-labah / bots muncul merangkak dan indeks.

  Ia bukan "mereka sistem permainan" untuk membuat keseluruhan laman anda berkisar nama domain anda; sebenarnya, dalam semata-mata putih topi segi SEO, jika keseluruhan laman anda TIDAK berkisar kata kunci tertentu DAN anda menggunakan standard "Google diluluskan" teknik SEO, DAN kandungan anda segar dan ya - BERGUNA DAN YANG BERKAITAN kepada pengunjung, maka laman web anda adalah satu rahmat pada "cesspool internet" (untuk parafrasa Google sendiri Eric Schmidt).

  Beberapa perkara yang anda boleh mempertimbangkan untuk bercakap tentang, Brent, berkenaan dengan nama-nama domain dan penjelasan udara pada:

  1. Jika anda tidak boleh mendapatkan nama domain anda perlawanan yang tepat, dan anda mahu mengubah suai ia, apakah amalan-amalan yang terbaik berkenaan dengan:
  A. tanda hubung atau tidak ada tanda hubung di antara perkataan dalam keyphrase yang
  B. menambah perkataan ke permulaan atau akhir domain / frasa - (? Pada akhirnya, betul) yang lebih baik
  C. pilihan TLD: .com vs Org, bersih, dan lain-lain

  Sudah tentu, SEO adalah sasaran yang bergerak dan mereka yang mencari jawapan akhir akan kecewa kerana algoritma berubah mengikut masa, dan bagaimana keputusan paparan SE juga berubah.

  Pastikan post akan datang, Brent, sentiasa baik untuk melihat anda! Apabila s video latihan yang luar biasa anda yang seterusnya yang keluar? -my Teman wanita ingin tahu! ;)

  Terbaik,
  David

 2. Artikel yang besar dan mata. Oleh itu, kami menganggap bahawa alat kata kunci yang kami tidak lama lagi akan mempunyai terbina dalam keupayaan untuk memeriksa ketersediaan nama domain yang kaya dengan kata kunci seperti yang kita bekerja di dalam samurai pasaran. Mudah-mudahan, ini akan menjadi satu alat untuk menaik taraf tidak lama lagi.

  Terima kasih,
  Bob

  Pada
  E-dagang Web menjawab:

  Ini akan menjadi ciri yang hebat

 3. Bagaimana Google nilai jika anda mempunyai nama domain yang mengandungi kata kunci, tetapi ia menunjuk ke domain lain? Sebagai contoh, anda mempunyai domain generik yang mempunyai kandungan pada banyak jenis Jewellry. Salah satu topik adalah, katakan, "5 berlian karat". Anda membeli domain "5caratdiamonds.com" dan ia menunjuk ke halaman yang berkaitan di laman Jewellry anda secara keseluruhan. Kesan?

  Pada
  Syarikat SEO Guildford menjawab:

  Tema,

  Thats dipanggil peralihan 301 dan biasanya digunakan dalam SEO. Google telah menyatakan baru-baru ini (kira-kira 6month-1 tahun yang lalu) bahawa ia tidak 100% berpuas hati dengan amalan ini, dan terdapat laporan bahawa ia boleh memberi kesan negatif jika dilakukan pada skala yang besar.

  Anda akan lebih baik mendapatkan domain kata kunci yang kaya dan menggunakannya sebagai sejenis laman memerah untuk mendapatkan orang ramai untuk klik melalui yang utama.

  Dengan cara itu anda mendapat tapak utama link dan lalu lintas dari satu kata kunci yang padat, dan anda tidak marah Google.

  Pada
  Ty Hallsted menjawab:

  Satu soalan yang berkaitan ...

  Jika anda tuan rumah URL (katakan http://www.keywordrichdomain.com ) dan laman web ini mengandungi garis php tunggal seperti header ("Lokasi: http://www.myrealsite.com/ "), akan google index http: //www.keywordrichdomain.com atau benar-benar terlepas pandang ia?

  Pada
  Syarikat SEO Guildford menjawab:

  Hey Ty,

  Ia akan indeks keywordrichdomain.com itu - walau bagaimanapun, ia bukan satu taktik sepenuhnya etika.

  Adalah lebih baik untuk meletakkan beberapa bentuk kandungan pada keywordrichdomain.com dan kemudian hanya menghubungkan melalui mainsite.com. Pengguna dan Google kedua-dua akan melihatnya sebagai tapak yang sah, ia akan indeks baik, dan pengguna masih akan berakhir membeli dari mainsite.com

 4. 4
  Pada 23 Mac 2010 di 02:32
  Fred berkata:

  Adakah format ini mempunyai kesan yang sama?
  http://Www.domain.com/main-keyword.html

  Pada
  Perkhidmatan Penyerahan Perkara menjawab:

  nope, anda perlu mempunyai kata kunci yang tepat sebagai nama domain utama anda

  Pada
  Gareth menjawab:

  ya fred, jika anda boleh mengoptimumkan dengan betul, google hanya kelihatan dalam URL untuk kata kunci, kelebihan hanya mempunyai keyword.com adalah setiap aspek tunggal lain SEO bagaimanapun yang sama dalam kes kad kredit saya akan menganggap bahawa banyak bahagian SEO yang tidak sama, ingat multi juta $$ syarikat tidak benar-benar bimbang tentang trafik organik, mereka hanya sehingga tawaran adwords dan tweak ada tapak untuk tujuan itu, carian organik adalah benar-benar taman permainan affiliate. dan majoriti masa ia adalah semata-mata satu affiliate yang Syarikat mengatasi lelaki besar, jadi mengapa mereka akan membayar dua kali? affiliate biasanya lebih murah daripada seorang pakar SEO.

  apa-apa laman web boleh menerima sebarang kata kunci dalam teori, dan dalam contoh di atas, umur domain ialah 12 tahun, namun mastercard adalah dalam ketiga tanpa umur domain, memberikan setahun dan yang mana satu akan menjadi yang pertama?

 5. Saya menulis tajuk post yang sama "Domain Name SEO Kuasa" - juga menggunakan Samurai Pasaran untuk Analise check it out di sini http://vincesamios.com/internetmarketing/domain-nama-seo-kuasa

  Pada
  Kenneth Holk menjawab:

  Vince,

  anda seolah-olah tahu domain. Saya mempunyai soalan untuk anda atau orang lain yang tahu jika aku mempunyai nama domain com-bestbuy.com dan saya mencipta subdomain, membolehkan buku-buku mengatakan ia akan kelihatan seperti ini books.com-bestbuy.com
  Akan domainname bahawa mendapat hasil yang baik dalam carian?
  Saya fikir ia mesti lebih baik daripada kata kunci yang panjang seperti
  buymybestbooks.com

  Dan TERIMA KASIH Noble Samurai bagi suatu barang werry baik !!

 6. 6
  Pada 23 Mac 2010 di 02:42
  Peter Rose berkata:

  Terima kasih kerana artikel sangat bermaklumat. Dua perkara yang musim bunga di fikiran ... untuk mendapatkan domain / kata kunci yang besar untuk niche seseorang, adakah google memberikan lebih kepercayaan kepada lanjutan com dot daripada .net atau org?

  Juga ia akan menjadi bijak untuk mendaftar nama domain dalam tiga TLD bahagian atas hanya untuk menjaga pesaing di teluk?

  Saya telah mengumpul pelbagai domain kata kunci sejak 2 tahun lepas jadi saya telah lebih baik meletakkan mereka untuk menggunakan yang baik.

 7. Kami telah melihat beberapa keputusan yang mengagumkan dengan domain kata kunci yang kaya, tetapi kita juga telah melihat beberapa kegagalan. Walau bagaimanapun, pada kira-kira ia seolah-olah untuk membantu.

  d

 8. Saya bersetuju dengan Tema Frank, saya juga ingin tahu daripada kesan menunjuk domain banyak keyworded di domain semasa saya. Adakah kerja ini atau memberi saya kelebihan berbanding pesaing saya?

 9. 9
  Pada 23 Mac 2010 di 02:48
  Dexx berkata:

  Keupayaan untuk dapat mengesan terdapat URL domain kata kunci fokus melalui Marketer Samurai akan menjadi alat yang baru untuk mempunyai AMAZING!

  Saya tahu sesetengah program perisian (KR) boleh melakukan ini, jadi def itu. boleh dilakukan ...

  ~ Dexx

 10. 10
  Pada 23 Mac 2010 di 02:51
  Ryan berkata:

  Ini menarik. Lihat dalam blog banyak / artikel / surat berita saya membaca, tetap satu dalam artikel 'bermaklumat' ialah nama domain yang mempunyai kaitan yang paling dalam mengoptimumkan laman web anda. Jelas sekali perisian ini adalah bukti salinan keras untuk membuktikan idea yang salah.

  Terima kasih untuk masa anda Brent.

 11. 11
  Pada 23 Mac 2010 di 02:54
  Greg berkata:

  Keywords sebelum Com yang membawa banyak berat badan. Saya tertanya-tanya jika http://www.credit-cards.com membawa berat badan yang sama atau yang lebih baik. Saya telah melihat keputusan negatif dengan menambah kata kunci dalam halaman kecil ... seperti http://www.yourwebsite.com/creditcards.html . Mudahnya apparant ini mungkin mempunyai Google berfikir dua kali untuk memberi anda kredit.

  Saya juga akan menghargai apa-apa input kepada nilai relatif dikemukakan domain. Katakan anda mempunyai laman web yang ditubuhkan tetapi mahu juga mempunyai domain kata kunci yang kaya. Adakah anda mendapat apa-apa kredit untuk itu (dengan mengemukakannya kepada domain akar?)

 12. 12

  Ini adalah satu teknik yang SANGAT kuat yang saya gunakan untuk membantu perniagaan tempatan bertaraf lebih tinggi untuk terma geosasaran.

  Bahagian yang terbaik mengenai nama domain dan kombo kata kunci adalah bahawa ia adalah hampir tanpa had sebagai produk / idea dan terma baru dilahirkan setiap hari.

  Pasti, beberapa yang klasik seperti "kad kredit" perubahan wont .. Saya pasti anda boleh membuat larian di "reformasi penjagaan kesihatan" dan menghidupkan itu ke dalam laman insurans didorong.

  -rs

 13. 13

  Bersetuju dengan analisis anda. Walau bagaimanapun, Google berminat untuk pengalaman pengguna yang terbaik - ia bagaimana mereka mengekalkan bahagian pasaran. Jadi, ramalan saya pada tahun 2010 adalah bahawa akan ada satu "Google Slap Domain" - mereka akan menyesuaikan algoritma mereka untuk mengelakkan berat sebelah ini pada masa akan datang. Tandakan kata-kata saya, "Google Slap Domain" akan datang.

 14. Adakah konsep ini membawa melalui sub-domain?

 15. 15

  Bagaimana pula dengan sub-domain? Pemahaman saya adalah bahawa enjin carian menganggap mereka sebagai domain yang berasingan, jadi katakanlah anda mahu melakukan tapak ulasan produk ke atas kad kredit. Akan creditcards.yourproductsearch.com kedudukan yang baik?

 16. Brent, saya telah dapat melihat ini secara langsung dengan laman pelanggan baru. Saya kata kunci penyelidikan menggunakan Samurai Pasaran untuk menentukan domain kaya kata kunci yang berdaya maju. Kedudukan yang bergerak ke atas setiap hari walaupun kita masih menambah kandungan.

 17. Benar-benar betul pada wang. Saya berjaya melakukannya, ditukar laman web baru tanpa kata kunci dalam domain kepada domain dioptimumkan kata kunci (itu adalah banyak kerja) dan memang betul - serta-merta di bahagian atas Bing, Yahoo berikut sejurus selepas, dan berarak lurus dinaikkan pangkat di Google. Sudah tentu saya bekerja semua lain amalan SEO yang terbaik juga. Walau bagaimanapun, ini bukanlah satu strategi yang baik untuk tua, mantap domain walaupun mereka tidak mempunyai kata kunci di dalamnya. Saya cenderung untuk berfikir bahawa Google menghargai umur dan populariti lebih daripada kata kunci - semua yang lain adalah sama.

 18. Ini adalah maklumat yang diketahui tetapi terima kasih untuk kemas kini Brent itu. Jika MarketSamurai akan mengintegrasikan ciri itu dalam alat ini ia akan menjadi nilai tambah untuk pemasar enjin carian.

  Regards,
  Erdal

 19. 19
  Pada 23 Mac 2010 di 03:05
  Matej berkata:

  Persoalannya ialah ...

  Sekiranya kita pergi dengan satu tapak kuasa besar atau beratus-ratus laman khusus seperti yang anda cadangkan. Saya fikir ada pro dan kontra dalam kedua-dua cara. Pasti dalam domain kata kunci kaya anda mendapatkan beberapa cinta untuk kata kunci tersebut, tetapi dengan kuasa dan halaman dengan nama kata kunci direktori (jadi masih dalam url) anda mendapat kasih sayang lebih untuk mendapatkan artikel baru diterima lebih cepat, anda mendapatkan jus pautan dari pihak berkuasa domain utama, dan mungkin salah satu perkara yang paling penting, anda tidak mengambil risiko tamparan google untuk laman mikro ini, kerana ia akan berlaku lambat laun, kerana SERPs semakin spam dengan mereka seperti neraka ...

  Pendapat saya masih pergi dengan satu tapak kuasa besar dan bagus dalam kajian kes anda, jika visa akan meletakkan visa.com/creditcards, saya fikir mereka akan mendapat di tempat pertama dalam masa yang singkat. Hanya pendapat saya walaupun.

  Cheers!

 20. 20
  Pada 23 Mac 2010 di 03:05
  Dave berkata:

  Itu sahaja? Setiap monyet SEO tahu helah yang :)

  Google mempunyai banyak kata kunci wajaran dalam domain untuk masa yang lama, bukan hanya .coms - juga .nets dan .orgs (boleh bertaraf lebih tinggi dalam keadaan tertentu)

  Kata Kunci Rockstar boleh mencari semua kata kunci untuk niche anda dan kemudian memeriksa semua pendaftaran domain juga.

  Keywords pada permulaan bukan akhir jika boleh - hypens adalah ok, i telah melihat hasil tinggi dengan tanda hubung, walaupun pengguna tidak cenderung untuk klik mereka sebagai banyak.

  Google menggunakan lebih 200 faktor-faktor yang berbeza untuk kedudukan domain, jadi ini adalah hanya satu keping teka-teki, anda perlu untuk melakukan semua perkara-perkara yang lain juga, seperti kata kunci yang kaya dengan backlink yang baik dari laman web PR tinggi untuk kata kunci yang seperti ini.

  Pada
  Kad Fundraising menjawab:

  Dave saya fikir anda terlepas titik .... Anda betul mendapat backlink yang baik adalah baik ... TETAPI SESIAPA BOLEH BUAT YANG TIDAK sesiapa boleh membeli domain keyword.com ... hanya 1 orang boleh

  Hanya 1 orang boleh ... ..

  hanya satu orang boleh ....

 21. 21

  Pasaran Samurai tidak memberikan kita banyak maklumat. blog ini memberikan kita maklumat yang lebih baik.

  i masih benci dipukul dalam carian tempatan dengan syarikat-syarikat yang tidak mempunyai laman web!

  Pada
  kedudukan enjin carian yang tinggi menjawab:

  Bagaimana seseorang dapat dipukul dalam carian tempatan dengan syarikat tanpa laman web?

 22. 22
  Pada 23 Mac 2010 di 03:06
  Jimmy berkata:

  Ini adalah andaian bahawa google akan sentiasa menghargai nama domain sebagai sebahagian daripada carian. Kita semua tahu DO yang sedang menghargai nama domain ... Apa yang saya lihat di luar sana banyak nama-nama domain kata kunci dan laman-laman web adalah besar. Bagi sebahagian besar, ia kelihatan bahawa nama domain yang hampir sama untuk kata kunci yang hampir selalu TIDAK laman web yang adalah yang paling berharga dan relevan.

  Mengetahui Google, ini adalah sesuatu yang akan berubah apabila / jika mereka menyedari mereka adalah 'menilai' laman web yang benar-benar mempunyai nilai sedikit.

 23. 23
  Pada 23 Mac 2010 di 03:06
  CJ berkata:

  Saya telah mendengar stragety ini sebelum ini, tetapi masih tidak sangat versitle dalam memikirkan apakah kata kunci yang baik dan apa yang tidak. Saya juga mempunyai soalan yang sama sebagai Tema. Bagaimana Google melihat pada laman web yang mempunyai kata kunci yang DNS baik, tetapi diarahkan ke laman web lain?

 24. Ini seolah-olah hujah yang munasabah dan mempunyai nama domain yang kaya dengan kata kunci yang adalah hanya satu sebahagian daripada itu terdapat banyak lagi untuk ia jika anda rasa tidak pergi mendapatkan mana-mana domain dengan "anjing" dalam dan cuba dan pangkat dalam masa hidup anda, anda mungkin kedudukan persaingan niche yang sama penting pasti anda mungkin kedudukan beberapa hari tetapi adakah anda bersedia untuk bekerja di atasnya selama dua atau tiga tahun akan datang untuk memecahkan sepuluh Kad Kredit adalah satu lagi bahawa anda tidak akan memecah masuk ke dalam pertandingan itu hanya terlalu besar lebih baik mencari di ceruk yang tidak dikuasai supaya

 25. 25
  Pada 23 Mac 2010 di 03:08
  Jon Porter berkata:

  Saya tahu kata kunci dalam nama domain adalah penting, tetapi saya tidak pernah sedar kesan pembesar mereka. Maklumat yang hebat!

 26. 26

  Saya mempunyai domain thephotographyartist.com

  Apabila pernah kata kunci saya untuk "artis fotografi" mencapai penyenaraian halaman ke-2 saya berenang semula - seperti turun ke 400 kadang-kadang.

  Mengapa Google membenci saya?

 27. 27

  Saya mendapat beberapa keputusan yang baik dengan menambah kata kunci dalam nama domain. Tetapi ia adalah benar-benar sangat sukar untuk mendapatkan domain dengan hanya kata kunci. Contoh yang anda ditunjukkan adalah benar-benar besar. Bolehkah anda menulis satu post mengenai Bagaimana untuk mendapatkan hasil yang baik dengan domain baru? Bolehkah saya membina lebih banyak pautan ke domain baru? Sebagai contoh - pesaing saya mempunyai 200 pautan balik dan domain adalah 1 tahun. Sekarang saya boleh berpangkat lebih tinggi dr pesaing saya dengan membina lebih banyak pautan balik dalam masa yang singkat? Ini akan membantu benar-benar hebat bagi saya.

  Terima kasih,
  Chandan

 28. 28
  Pada 23 Mac 2010 di 03:13
  Paperie berkata:

  Hmmm TemaFrank - mempunyai satu persoalan yang bagus! Satu saya tertanya-tanya tentang diri saya. Cinta untuk mendapatkan jawapan pada satu itu.

 29. 29

  Terima kasih untuk berkongsi,

  Nasihat yang besar, saya percaya mempunyai domain kaya kata kunci membantu dan membolehkan anda untuk menguasai tapak yang lebih kukuh yang lebih besar.

  Peter dalam hal soalan anda, saya percaya mempunyai Com yang membantu lebih daripada satu atau .net Org, dan saya akan membeli mereka dalam perintah itu, walau bagaimanapun, anda perlu menguji ia untuk diri sendiri. Saya Org tidak pernah seolah-olah melakukan serta Com yang ini.

  Nasib baik!

 30. Bagaimana pula dengan kata kunci yang subdomain, terutama bagi tapak yang mantap yang tidak boleh mengubah dengan mudah. Adakah ini masih membawa keputusan yang baik dalam Google?

  Terima kasih,

  Steve

 31. 31
  Pada 23 Mac 2010 di 03:15
  Al berkata:

  Adakah ia membuat perbezaan sama ada Com, net atau org?

 32. 32
  Pada 23 Mac 2010 di 03:17
  Matt berkata:

  Saya dapati kepentingan mempunyai domain yang merupakan perlawanan yang tepat untuk istilah carian kata kunci yang anda cuba untuk menyasarkan untuk seketika. Bahagian yang terbaik ialah bahawa kata kunci yang besar nama-nama domain yang paling kaya diletakkan dan boleh dibeli untuk beberapa ratus atau ribu ringgit. Ada juga yang boleh melengkung sehingga pada drop jika anda berterusan dalam carian anda dan melihat cukup keras.

  Juga, saya berfikir .orgs dan .nets mungkin hanya berkesan sebagai .coms, tetapi ini adalah sukar untuk mengesahkan.

 33. 33
  On March 23rd, 2010 at 3:18 am
  Vanessa said:

  Yes, exact match domains are huge leverage for a new site. I use a little app that goes though my target keywords in bulk to tell me if the domains are available. I've seen faster rankings using this strategy.

  On
  Joe Watson replied:

  I would be really interested in using your app. Any chance. You can reach me at joewatsonATfastmail.fm where the AT is the symbol@ if you do not want to publicize this.

  Thanks in advance

  Joe

  On
  Vanessa replied:

  Hi Joe,

  It's not fancy at all. But it does work and its a free resource.

  Open your exported MS keyword list in a text editor. Remove spaces between words, one keyword per line. I do a search and replace for space with no space in Notepad.

  Copy your modified kw list into this site:
  http://www.databasepower.net/domsearch/bulksearch.asp

  and select the com/org/net extensions to search. (I've found all 3 work well as Exact Match domains for low comp kws)

  The site will return which options are available for purchase. I usually only search <100 keywords at a time and manually buy the domains available that I want in a separate browser window at my domain registrar of choice –whichever one is having a sale.

  There are some fancier/prettier options that do this same process but this has worked out well for me.

  Hope you find this tip useful! Would love to see this in MS one day.

  Vanessa

  On
  Joe Watson replied:

  Hi Vanessa

  Many thanks for your info. I am definitely going to use this as I think it's an excellent idea.

  Joe

 34. I neever really knew how important this was til today. That explains the price of good domain names.

  Thanks
  Lynsey

 35. 35

  Great post!!

  Keywords rich domain…

  Does it matter if it's .com, .net, .info, .biz?

 36. Awesome article. It makes me want to definitely look into getting a key word optimized domain. I recently got involved in SEO and do find it to be a little competitive in my niche market, but it's doable. With the use of MS, it has made it a little easier going after certain keywords and creating the right articles.

 37. Brent,
  Yes, as you can see from my domain, this is something I put into practice. In fact, out of the last 127 domains/sites Ive put up, they are all keyworded domain names. The new challenge is now competing against those who have the same.
  Of course it's a massive advantage, however, I still get beat out by some sites that are horrible quality, but have more than 500 backlinks.

 38. Thanks for more great information, as always. Market Samurai is by far the best research tool that I've seen online. And the training here in the dojo is top notch. This is an important step for anyone who is starting a new site. One that a lot of people may not think of. And us little guys need all the extra advantages we can get to compete with the big companies.

  Thanks for the tips,
  Greg

 39. I've heard so many say “it doesn't matter.” Somehow I never truly believed that. I have one domain which is as you suggest. It does better in the search engines than my other site without a proper domain name. Both sell the same products.

  Thanks so much for clearing this up. I am a true fan and I own Market Samurai so my next domain will be selected with this post in mind.

 40. Brent,

  What you are saying is very correct. It's very simple to dominate the rankings with exact match domain names. Currently I'm playing with a few different strategies and am ranking in the top 5 SERPs within 4 days on an exact match keywords with over 2400 local (Australia) searches and 80000 monthly searches (worldwide).

  Nice couple of posts you have written in the last few days.

 41. 41

  How many examples have you analyzed before drawing the conclusion that keyword-rich domain names are responsible for ranking on top of the competition?

  Dalam kes creditcards.com, saya boleh membayangkan bahawa Google kedudukan mereka # 1 secara manual hanya kerana mereka berada yang paling boleh dipercayai yang bebas Review di laman web di luar sana dan klik data menunjukkan bahawa orang yang mencari kad kredit yang mahu membandingkan tawaran.

  Juga, jika visa atau MC pertama, orang akan pergi terus ke laman web sama ada semasa melakukan carian bertuah. Yang akan kelihatan seperti Google cenderung kepada salah satu daripada kedua-dua gergasi.

  Pada
  Kyle Richey menjawab:

  Itulah titik hebat, Frank!

  Saya bersetuju bahawa Google cenderung untuk melakukan kerja yang baik menyediakan pelbagai dan membuang berat sebelah dalam SERPs.

  Yang berkata, ini adalah apa yang saya yakin kuasa domain kata kunci yang kaya dengan:
  -faktor http://www.seomoz.org/article/search berpangkat-factors#ranking

  Menurut 72 paling tinggi dianggap pakar SEO di Dunia, yang mempunyai kata kunci dalam nama domain itu sendiri adalah ke-3 yang paling penting faktor di tapak.

  Saya percaya bahawa dalam kes ini ia merupakan gabungan daripada apa yang anda dikemukakan dan nama domain.

  Thanks guys!
  Kyle

 42. Jawatan besar. Saya gembira bahawa dalam beberapa pasaran niche saya Saya mesej TON nama-nama domain yang sesuai dengan rang undang-undang! Persoalan saya sentiasa mempunyai adalah berapa banyak seseorang itu perlu BAYAR untuk mendapatkan nama domain yang sesuai dengan rang undang-undang. Apa-apa idea pada metrik yang akan membantu saya untuk mengira itu? Saya sedar jawapan mungkin mempunyai komponen BANYAK, tetapi apa yang anda fikir mereka? Terbaik, Fred

 43. Jelas sekali saya telah berada di ini untuk panjang dan, jelas, serius memandang rendah pengetahuan saya. Saya tidak membeli nama domain tanpa kata kunci utama saya di dalamnya sejak tahun 1997.

  Betapa pentingnya boleh diperdebatkan tetapi saya tahu saya hampir selalu berpangkat lebih tinggi dr laman web lain yang tidak mempunyai ia. Kawan mengadu bahawa mereka berpangkat lebih tinggi dr saya oleh 4 mata PR namun saya kedudukan di atas mereka. Ia mungkin tidak bermakna banyak, tetapi ia sentiasa berbaloi.

  Saya ia sama penting adalah robots.txt, peta tapak, favicon, kira-kira, hubungan dan dasar privasi halaman. Google tidak requst yang robots.tct dan favicon lawatan pertama ke halaman dan semua lawatan selepas. Untuk dianggap profesional oleh google anda perlu menggunakan semua 6 perkara. Semua laman saya yang mempunyai mereka lebih mudah untuk darjatnya daripada orang yang tidak. Google hanya suka proessionaism tetapi saya tidak pasti jika mereka pangkat yang lebih baik kerana itu. Masuk akal bahawa mereka akan Tho.

  Lol, sekarang jika seseorang hanya boleh beritahu saya mengapa ini laporan memancing selatan Dakota halaman mempunyai PR 4 Ia merupakan satu lama, halaman lama yang ditinggalkan kira-kira 4 tahun yang lalu. Kemudian ia mempunyai PR 0 dan saya terkejut apabila mendapati ia hari lain apatah lagi ia mempunyai PR 4 dan saya tidak pernah dinaikkan pangkat itu. Adakah menambah link ke halaman yang selepas saya mendapati ia. Tidak dapat memikirkan mengapa ia mempunyai PR yang tinggi untuk laman bisu sedikit.

 44. Hi Brent

  Many thanks for that informative article.

  I know this is a practice that many programs are recommending and I am working on the same principles for all new domains that I register.

  Seems to work like Gang busters even if there is almost no contant on the page.

  It would be great to see domain availability feature in yoru software -
  I know you guys have added some incredible functionality and tutorials as well.

  This would be a great addition.

  I presently use Micro Niche Finder to do that for me.

  Thanks Brent

  Hamant

 45. Another great article to the point on seo. I have several new sites up that contain the keyword in the domain. They are slowly gaining ground in googles eyes but I sure appreciate the seo lessons that can help me move them up the ladder. Thanks for your great product and all the help using it. I will be looking forward to the next lesson.

 46. Hey Brent,

  I agree that keyword domain names have a huge advantage because I've seen blank pages with nothing but a keyword rich title tag rank on the first page of Google for a term that gets 20k monthly searches.

  Google “laptop computers” and you'll see the #2 result is LaptopComputers.org That term gets 2,000,000 searches per month and it's a pretty thin site. They're killing the big retailers and computer manufacturers.

  Leslie Rohde and Dan Thies have discussed the value of keywords in a domain name and (if I recall correctly) they say it's probably only 5% of Google's ranking algorithm. They say that it may be useful because when you build links back to your site, the URL already has the keywords in there. So it's not that Google values keyword rich domain names, it's just that the links that point back to the site have the keywords, resulting in better anchor text links.

  On the flip side I've read Aaron Wall say that keyword rich domain names are valued pretty high by Google.

  Who am I to argue with these experts? I personally prefer keyword domain names and will keep testing with my sites to see the results.

  Glad to see you're blogging again. I hope the StomperNet partnership brought you lots of success!

  Best,
  Raza
  SoftwareSweatshop.com

  On
  Lasse Kristiansen replied:

  “So it's not that Google values keyword rich domain names, it's just that the links that point back to the site have the keywords, resulting in better anchor text links.”

  Don't mistake hear-say for facts. Stick to your tests. :)

  Normally, there's a limit to how many backlinks you can attain with one keyword/keyword phrase. You need to diversify the anchor text, because otherwise there will be red flags waving in front of Google & Co.

  However, if you have an exact match domain, having an overweight of incoming links with the exact match keyword phrase as anchor text is natural and won't cause red flags to appear. There's also the added benefit of having the keywords in the anchor text even if the anchor text is just the URL ( http://www.credit-cards.com works better than http://www.creditcards.com in these cases nowadays when it comes to this, but the space means less in the bigger picture… much less than it did a year ago).

  With that said, a 20+ (random amount picked) character domain name with heeps of exact match incoming links doesn't seem natural at all. Strategies like that are often times shortlived, but that doesn't mean it isn't valid – at least for the time being.

  I currently have 4 exact match one word keyword domains ranking on page one without any (serious/targeted) optimization done and nearly no content (~40 words on each and a simple one-page HTML page). We're not talking .com's though, but CC TLD's ranking in specific country. Some of the keywords do have a bit of competition going with almost only +PR 5 sites filling up the spots on the first page (no, I don't imagine PR to be of great importance, but it's worthy of consideration when drilling deeper). I've built very few links to these “sites” and still they outrank sites with heeps of pages and targeted backlinks.

  Lasse

 47. Hi Brent
  don't you think google might change the algorithm if domain names start to get spammy?

  Brent, if the main keyword has gone, what is the impact of using hyphens or other modifier words, like “now” and so forth?

  With launch affiliate offers, where there is the most competition with this technique, I've seen all sorts of modifiers, still in the top 5.

  So what is the score difference between a domain being keyword
  “exact match” “broad match” or “phrase match” in the way the actual domain name matches the targetted keyword?

  thanks
  peter

 48. The power of an exact match keyword domain name is huge. Check out our Type In Traffic Finder Tool that uses real time data from the Google Adwords API to find exact match keyword domains like you mentioned that are available to register or buy.

 49. I have noticed this among the results in MS, but have also noticed that these keyword rich domain sites are in the top 10 fairly quickly when built but then go away for a while. It is when Google has a chance to see what they are up to, do they get back up in the rankings again.

 50. What about having http://www.domain.com/keyword? I've heard this is just as strong? Is this true?

  On
  Andre Kibbe replied:

  Not as nearly as strong as an exact match, but it's better to have the keyword in the url than to not.

 51. I love this tool and the continuing educational value that you guys provide. I look forward to testing this suggestion given

 52. I agree. This key word domain technique has allowed me to squash my competition in some pretty big markets. But the key word domains are disappearing pretty fast!

 53. For older sites not already using keyword-rich domains, simply create additional domains, build them up and send the traffic to the original site! It's not that hard.

 54. OK, So most every “worthwhile”keyword in my niche is already in use. What do you do then? http://www.keyworda.com .org or http://www.keyword-.org .com ?

  Can't wait for the next installment for getting keyword domains that are currently registered.

  Dan

 55. 55
  On March 23rd, 2010 at 3:42 am
  Andre Kibbe said:

  @Frank: I'm a full-time keyword researcher. I look at competing sites for keywords every day, and trust me, exact domain matches are very common. Try putting in a dozen less competitive keywords into G and see if you don't find an exact domain match on serp 1 for each keyword.

  @Peter Rose: Google gives more weight to .com TLDs vs. .org and .net exact matches, but the latter TLDs still work relative to non-exact matches (eg words in different order, broken with dashes, appended or prepended with other words)

  On
  Frank replied:

  Actually I don't doubt the advantage of exact match keywords in the domain for low competition keys. My only issue with this post is that credit cards is a highly competitive key.

 56. Main word ” domain ”

  Would

  http://www.domain.ca
  http://www.domain.info
  http://www.domain.us

  Be as effective

  If we are going against a 1 st ranked

  http://www.do-main.com

  For the word “domain”

  On
  Andre Kibbe replied:

  Only .com, .net and .org TLDs work for exact matches. But “do-main” wouldn't count as the keyword “domain” in any case. Once you split up a keyword, it's no longer the keyword. If do-main.com is ranking, it's either because it happens to be parsable as two English words, or they're doing some ninja SEO on other factors. You're better off getting a .com with something added to the beginning or end, like “mydomain.com” or “domainspot.com”.

  I have my doubts that .ca would be effective for SEO, but Google's own reports (according to Matt Cutts) are that at least 50% of .info or .us domains are considered spam according to their internal criteria. I'd only use the for PPC testing.

 57. I agree with Dexx…

  You guys really need to add a domain finder tool to samurai. Steve Juth's tools both have it but I rather do it all in samurai.

  The ideal domain finder tool would let us enter up to three columns of terms and then run all the permutations of those terms along with all the domain variation tricks like www- or double hyphens to see if they are available. It would also show us the number of searches for the term in the domain and expand to show the seo competition for the keyword being targeted in the domain.

  God that would be awesome! PLEASE add it.

 58. This has definitely been proven to work for low competition phrases, but much less so for high demand situations. I've had a look again at your specific example to see why you've got the answer that you have with such a very high demand phrase. The answer becomes obvious when you look at the backlinks, a very high proportion of which are for CreditCards.com, which contains the keyphrase of course.

  In fact, the backlinks for CreditCards.com nearly all contain the keyphrase in one form or another, way, way more so than any of the other sites in the results. That would match up with what I've before – provided the page title contains the keyphrase, with all else being equal it's the amount of backlinks containing the keyphrase that govern the ranking in Google.

  The effect of the keyphrase in the domain name is no greater than having it in the page title.

 59. 59
  On March 23rd, 2010 at 3:46 am
  mattb348 said:

  Couldn't it just be that domains with the actual keyword in them, have had more relevant anchor texts used for their backlinks etc.?? :)

  Perhaps big companies like visa/mastercard just have a couple million “click here” anchor texts or domain.com anchor texts?

  Surely anyone with an actual keyword in thier domain will be SEO'ing for that keyword with a LOT of focus on relevancy and more importantly, relevant anchor text (IE: “credit cards” as the anchor text for most of thier back links).

  In other words, cases like the one dipicted above, very well may have NOTHING to do with the fact that the keyword is in the actual domain. And good luck ever proving otherwise :(

 60. 60
  On March 23rd, 2010 at 3:47 am
  michael mccall said:

  I don't understand all these numbers and how to use them.Can you break the module down and explain it a little bit?

 61. 61
  On March 23rd, 2010 at 3:50 am
  Steve Malley said:

  Another great tip and suggestion Brent. As always,very helpful and timely. Keep then coming. Massachusetts Drunk Driving

 62. Titik yang sah! I will be following the blog more closely… I know its one of the most important tasks getting the right keyword and must admit! To not giving that task enought time and research.

 63. Great article. I am wondering for those of us that have ties to MLM companies, ho we can use the company name if it is against the company rules. For example if it was Amway for example and they say that we can't use there company name in a domain. Would it be ok in the eyes of Google to use http://www.AMWAY.com? Would the Serps see that as Amway or just a bogus domain?

 64. 64

  It seems that people that trade domains knew this for years but somehow many developers refused to listen. You have two options when starting a website and choosing a name – go for a nifty catchy short and memorable one or opt for a keyword or keyword phrase. The latter works well in SEO but the first one is a stronger brand, it sticks in your visitors head and he comes back easier. It's a tough choice, especially if your keywords are complex expressions. I was using Samurai for few weeks now in domaining and it works like a charm when picking keywords for domains. Stack up keywords/phrases in research tab to compare them and play around with broad/phrase/exact function to see the fine difference. Now, it seems that only two word phrases add up in domaining, anything beyond that is causing the loss in value, not sure how it affects SEO…

  Thanks for making this clear Brent, I was wondering if I'm on a right track as I'm new in domaining, but it helped me snatching some sweet domains. Looking forward to next weeks article.

 65. 65

  What about using a dash ( – ) in the name if the original .com is gone? So credit-cards.com instead of creditcards.com?

 66. Thank you for a great bit of info and an important one at that. Your article is to the point and easy to understand. I love Market Samurai and this will make me rethink a couple of domains I have.

  Thanks again

 67. Great point, but many are scooping these up and targeting long tail as well. Keyword domains are an important long term strategy for sure. Not to mention Bing loves these as well…

 68. Great article and an important point. Thanks for a easy to understand and to the point article. I will have to rethink a couple of my website domains now.

  Thanks guys

 69. Just like the article pointed out, I have noticed many niches will have at least 1 site that has much weaker seo, but has a keyword relevant domain name and ranks in the top 10. At least for now, it seems, Google sees domain names as a very important ranking factor.

  I wonder how the extension (.com, .net, etc..) plays a role? Is .info just as good as .com? If so, buying cheap .info domains may not be a bad way to go to setup a batch of new affiliate sites.

 70. 70
  On March 23rd, 2010 at 4:15 am
  L_R_Sexton said:

  There is some validity in what was written here. domains can have seo benefit. Unfortunately there are other reasons besides the domain to account for why Google is ranking creditcards.com higher than visa.com.

  Yes older trusted domains get a boost, but even with that boost a page still needs solid SEO foundations to reliably rank. Look at the pages themselves and you will see some very basic SEO mistakes made by the visa web site.

 71. Very good analysis about this. I would like to know about how to convert existing sites to one's that are keyword rich. Could you have a product page for a site like http://www.widgets.com/specificwidget and create a seperate keyword rich domain like http://www.keywordrichdomain.com redirect to the other domain's product page?

  On
  Isha replied:

  Don't redirect. Have all your links from keywordrichdomain.com go to the product page.

 72. Guys I appologize as I'm new to all this SEO, does
  extension play a important role in the keyword domain
  itself?

  if so why would dot com be more important than dot org or
  dot us, also anyone know which is easier to run multiple
  domains for startup worpress MU or Standard WP? abit
  overwhelmed and sitting with a few domains. enough with
  parking networks, wanting to develop my domains now!

  thanks,
  -B-

 73. I have to agree with the Brent as I see weak sites out-rank more optimized sites in this situation pretty often. But I wonder how many of keyword-rich domains do not rank well.

  Every time you do a search and don't see the keyword domain ranking in the top 10, should it be bought if it's of value, or is it already bought and not ranking or maybe it's just a placeholder page.

  Jerry West has said as early as January of this year that, “Using a keyword-rich domain name is still very overrated. Branding with a
  good domain is still a better option. In testing, the increase in a keyword rich domain is so slight that it is barely measurable for the 'money keyword phrases'.”

  Saya tidak berhampiran jumlah ujian Jerry tidak, tetapi sering tertanya-tanya bagaimana tepat kenyataan ini benar-benar adalah terutamanya apabila datang di seluruh domain kata kunci kedudukan pada atau berhampiran bahagian atas cukup kerap.

 74. 74

  Dengan baik, pepejal SEO, ia hampir selalu datang kembali ke asas-asas ... Nama domain yang kaya kata kunci dan pautan. Ia sentiasa jatuh ke dalam tempat itu, terutama jika anda mendapat yang lain dengan betul, seperti link masuk teks untuk sepadan dengan nama domain anda, maka tajuk halaman, H1 dan teks pada halaman pertama dan salinan di seluruh halaman ... tajuk Domain dan pautan adalah asas, dan Pasaran Samurai adalah pembunuh ... salah satu daripada asas-asas pada akhir belakang ...

 75. 75

  Artikel yang baik,

  tetapi saya tidak pasti sama ada untuk bersetuju dengan apa yang anda katakan tentang "kata kunci dalam nama domain".

  Secara peribadi, saya TIDAK berfikir bahawa kata kunci dalam nama domain yang bermain seperti peranan yang besar kerana beberapa SEO menganggap. Anda boleh tidak mudah membuat kesimpulan ini dan mengatakan faktor utama ranking laman web ini adalah kata kunci dalam nama domain.

  # 1 tapak memang berkaitan dengan subjek ini ... tetapi dalam sejauh KW itu atas nama memainkan peranan di sini adalah semata-mata spekulasi.

  G.

 76. 76
  Pada 23 Mac 2010 di 04:37
  Jesse berkata:

  Jawatan Cemerlang baru-baru ini. Pastikan 'em akan datang!

  Apa-apa idea mengenai jika subdomain mempunyai kesan yang sama? apa-apa kesan? contohnya (menggunakan kuno klasik "latihan anjing" yang baik sebagai kata kunci sasaran) ::

  dogtraining.someotherurl.com

  apa-apa kesan positif dengan kedudukan ini?

  Jesse

 77. 77
  Pada 23 Mac 2010 di 04:40
  Andii berkata:

  Saya tahu perkara-perkara yang sentiasa berubah untuk Netentrepreneur, dan untuk newbie memulakan ia sebagai besar hari ini kerana ia pernah berada.

  Saya masih ingat ketika saya mula talian beberapa 6 tahun yang lalu sekarang, dan nasihat awal saya dari 'Gurus' yang dipanggil adalah untuk menggunakan generik dot com nama domain. Dengan cara itu anda boleh menambah kandungan kepada, memotong daripada, atau mengubah keseluruhan tema laman web ini sebagai masa yang wajar, dan nama domain anda tidak akan menjadi tidak relevan atau berlebihan.

  Saya mempunyai banyak domain sekali terdiri dengan kata-kata Latin untuk pelbagai burung, semua yang telah lama hilang! Tetapi aku percaya dalam pembolehubah dan masih hingga ke hari ini percaya bahawa kandungan adalah raja, dan terutamanya jika ditulis dengan kuasa dan dalam dan di luar halaman pengoptimuman mempunyai baik seperti yang diajar oleh lelaki itu di sini.

  Tetapi saya tertanya-tanya bagaimana Encik G dan yang lain daripada mereka mendapatkan pada dengan zillions nama domain asing? Seorang kawan baik saya mengendalikan laman web yang dipanggil Ajarn dot com. Ajarn adalah Thai dan diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris sebagai guru atau lebih khusus profesor.

  Laman web beliau adalah pemimpin di sini sebagai sumber guru Bahasa Inggeris untuk orang-orang ekspatriat yang tinggal dan mengajar di dalam kerajaan, dan selain daripada mempunyai umur (10 tahun), halaman dan halaman kandungan yang unik, beribu-ribu pautan kembali, dan kemas kini yang teratur, Saya tidak dapat melihat bahawa jika saya membuat laman yang sama dan menamakannya http://www.teaching-inggeris-di-thailand.com (atau yang serupa), saya akan mengetuk mereka di luar slot teratas dalam SERPs.

  Saya tidak mengatakan kalian salah (sudah tentu tidak), dan saya pasti bahawa menggunakan tema kaya atau kata kunci / frasa dalam domain adalah membantu, tetapi ia adalah salah satu perkara-perkara yang sekali lagi, dianggap sesuatu yang amat kecil Penjaring mengenai SEO pada masa lalu baru-baru ini.

  Saya mempunyai sekumpulan domain (lebih 26) dan di antara 3-5 tahun sekarang, dan tidak ada cara yang saya akan parit mereka atau mengabaikan mereka kerana nama domain tidak cukup baik kerana ia mungkin. Yang berkata, saya akan berfikir dengan teliti tentang nama bagi mana-mana domain yang baru dibeli, tetapi secara peribadi saya tidak fikir pembolehubah cukup kuat untuk memulakan yang baru, tetapi lebih kepada tip untuk membeli yang baru.

  Hey, saya tidak SEO, tetapi saya dalam latihan dan telah belajar banyak-an, tetapi anda boleh bertaruh dolar bawah anda bahawa akan ada beberapa barang lain yang ditulis dengan baik dari nama lain dihormati dalam permainan SEO yang akan memberitahu anda bahawa nama domain yang tidak adalah sama pentingnya dengan X, dan dia akan mempunyai contoh-contoh mereka juga.

  Saya suka MS dan ia sekeping terbaik SEO SW dan latihan yang saya telah mencari dalam semua masa saya dalam talian, tetapi saya masih layak mempunyai suara saya, oleh itu sistem komen di sini ;)

  Andii

 78. 78

  Kami membuat projek dengan domain yang kaya dengan kata kunci yang kita tidak membuat banyak pautan balik pada kita hampir abandonned projek ini tetapi kami sentiasa di atas yahoo carian untuk kata kunci tertentu ini.

  Bagi kami Keywords domain kaya seolah-olah untuk membantu banyak pada ranking yahoo itu.

  Anda boleh melihat keputusan untuk laman web ini: http://www.battery-drill.com/

  KW: Bateri Bor

  Keputusan ini yahoo Carian: keputusan carian Yahoo untuk bateri Bor

  Berharap ia membantu

 79. 79
  Pada 23 Mac 2010 di 04:41
  Mick berkata:

  Saya telah sentiasa menjadi peminat nama-nama domain yang kaya dengan kata kunci tersebut.
  Ia sentiasa kelihatan semula jadi dan logik untuk bertujuan untuk "melakukan apa yang ia berkata pada timah" Nama Jenis domain.

  Saya fikir mereka membuat mendapat pautan keyphrase baik lebih semula jadi juga.
  contohnya di swap pautan jenis keadaan klasik jika laman anda adalah http://www.abc.com dan anda meminta webmaster lain untuk menghubungkan kepada anda menggunakan keyphrase "abc", mereka akan lebih cenderung untuk bersetuju bahawa penggunaan frasa utama daripada jika laman web anda adalah benar-benar http://www.xyz.com .

  Hanya mempunyai visi masa depan.

  Ia mungkin berhasil ia tidak boleh.

  Jika anda menganggap bahawa:

  1 nama -domain adalah sumber yang terhad
  2 - Nama domain boleh dibeli dan dijual
  3 - Syarikat-syarikat yang lebih baik akan dapat mampu untuk membayar lebih untuk domain yang lebih baik
  4 - Oleh itu, nama-nama domain yang terbaik untuk niche yang akan tertarik kepada yang dimiliki oleh syarikat yang baik / berjaya dalam bidang itu.

  Tambah semua itu dan berfikir 20 tahun yang berlaku dan andaian plausable untuk google untuk membuat pada satu ketika pada masa akan datang (jika tidak sekarang) ialah "melakukan apa yang ia berkata pada timah" nama-nama jenis domain mungkin dimiliki oleh syarikat-syarikat yang baik orang akan mahu untuk mencari.

  Google mahu mengarahkan orang ramai di mana mereka mahu pergi supaya mereka terus menggunakan google, oleh itu akan memberikan berkata domain berat sebelah menggalakkan.

  I don't think a key word rich domain name it is the be all.
  If you are reading this you are at noblesamurai.com for example. Not a key word in sight in that domain name. Google itself managed to do ok as a search engine with a domain called google.

  It is far from crucial.

  Every little edge you can scrape helps however in my book.

  Best wishes
  Mick

 80. I've been doing this since I bought my first domain last August. My sites march up the ranks of google, bing, and yahoo pretty fast. I love it when I run an SEOC check on my main theme keywords and I have a big “YES” under URL, Title, Description, and Head and the other sites don't!I also do this with my long tail keywords for my Posts to see where I stand in comparison to other sites using the same keyword, and to make sure I haven't forgotten to use the long tail keyword correctly. Thanks, Brent, for another great article on the benefits of using Market Samurai.

 81. 81

  creditcards.com does not appear on the first page of google at all. nor in the first 10 pages. a subdomin is placed mid of page 5 – uk.creditcards.com

  I am wondering how long ago this was written, and whether given the lack of relevance to the real world how useful any or all other aspects of your software or advice would be.

  On
  Shawn replied:

  That's interesting, because I just did a search for “credit cards” on google and the results came up exactly as Brent has shown, creditcards.com is shown as the first result, visa.com the second, mastercard.com the third and so on. This article's given me a lot to think about, thanks guys…

  On
  Jaco replied:

  Your search results are based on a few factors, including your locale (are you UK based perhaps?) and your Google preference settings. You will find the same results as shown in the example above by doing the relevant search on google.com – a link has been provided on your google homepage, incase you have not noticed it yet.

  Market Samurai does also allow for keyword research based on options you specify based on your specific locale and thus you will get much “relevance to the real world” as you say.

  I have personally worked through many Market Samurai tutorials and I have found the product to be extremely helpful and I will be including the software into my seo/sem arsenal without a doubt. Perhaps you should try it as well.

 82. I have to admit I have noticed this as well very recently. One of my sites was on page 1 over the Christmas period but is now on P5. I've noticed that a good portion of the top 10 are keyword rich. Love the idea of using a keyword domain as a squeeze page to drive traffic to an ol site.
  Many thanks for sharin ur findings.

 83. I have been using keyword rich domains for a couple of years, and for sure it is possible to obtain quite good rankings.

  The search engines also seems to be quite happy for social bookmarking and Twitter – so a combination of a keyword rich domain, social bookmarking, relevant blog posting and a twitter account and you are on your way.

 84. Brent, you are the only one who ever used the term “jiu-jitsu SEO techniques” – I love it! LOL

  OSS!!!

 85. Although I have your Samurai tool, I am still learning how to best use it and your information here clarifies quite a few questions. Thanks.

 86. Excellent blog post. But is it possible to tell exactly what this site is doing right that the big organizations are not? What about the age of the site and the PR of the links?

  If you were do an in-depth analysis of these 10 sites – including historical placement and other factors – could you determine exactly what Google is looking for?

 87. I have used this method several times and always had great success outranking larger SEO companies in the local market.

 88. Thank you for the support and backup with this article. Been preaching this for a few years now to blank stares. Now I have someone backing me up. Forget the cutesy domains, go for the keyword and take a day off once in awhile.

 89. Jawatan besar. I've often wondered how much emphasis Google places on keywords in domain names. Now I know

 90. We took ownership of these domains due to chargebacks.

 91. This is so true, just a pity that we never understood this when we chose domain names in the past.

 92. In reference to the 5caratdiamonds example…

  If I wanted to rank for the keyword 5caratdiamonds and 5caratdiamonds.com was already taken, would the search engines still reward me for having a domain name like buy5caratdiamonds.com?

  I'm not in that niche, but curious to know if adding a small word like that in order to get the keyword in your domain is worth while. Thanks.

  On
  Isha replied:

  It would be better to have 5carat-diamonds.com. If that was taken and 5-caratdiamonds.com was taken, it's better to have something like 5caratdiamondsblog.com, where the keywords are right at the beginning of the domain's url.

 93. You guys are the font of all SEO knowledge!

  Thanks again.

 94. very informative. I thought the advantage of having the keywords in the domain had disappeared but I guess not!
  I have http://www.Nashvilles-Real-Estate.com as I'm a realtor in Nashville and this has managed to retain some great rankings for the condo market but has slipped recently for the key words actually in the name.
  I'll be working to get the site back up there using all the advice from MS

  Thx again

  Gary :)

 95. Hi Brent:

  Thank you for offering a ray of hope in what has been a dark world.

  A number of years ago, I began to acquire .com domain names related to the graphic arts/printing industry. When possible I bought singular and plural, hyphenated and non hyphenated domains.

  I now own approximately 250 domains and spend $2,500.00 USD each year to keep them registered.

  I have talked to companies about developing a website around one (or a grouping) of these domains. I believed that the additional traffic from having an easily recognizable and memorable domain name would be of interest to them. This did not factor in traffic they would get when people searching typed in a keyword set and added .com when they hit search button. They reacted as if I was speaking Swahili and they were speaking Icelandic.

  I will again endeavor to get some clients interested in the prospect of a .com domain name that perfectly reflects the products that they market.

  I look forward to your next posting.

  Ken Stein
  http://www.graphic-equipment.com

 96. Why'd you have to let this secret out of the bag Brent? It's been a weapon of mine since the day my testing revealed it to be true. And I was hoping to corner the market by buying every hot keyword rich domain before everyone else figured it out… :)

  Oh well – I guess I will have to just dominate in the niche's I'm already competing in… thanks for a great article…

  SD

 97. 97

  Does this work on sub domains?

  keywords.domain.com

 98. So you should forward all domains to one domain

  On
  Isha replied:

  No, Google doesn't see forwards very favorably seo-wise. But you can link through to the one domain.

 99. Hey that's great Brent. Very useful information and I can't wait to read the next tips.

  Look forward thnx

 100. Jawatan besar. I am still learning this SEO stuff and this post is quite helpful.

  Thanks for sharing.

  Dave

 101. Thanks for this article. It validates my own experiences of using keyword-rich domain names.

  Cheers.

 102. Brilliant, thanks for the article guys!
  Lara

 103. This article is totally correct from my research into some new domains.

  I noticed top 10 results for sites that had just 1 page of very poor content.

  It was clearly down to the domain – now getting the domain then really working the site = powerful rankings.

 104. Great article, guys!

  Although I couldn't help but notice the domain age for creditcards.com If you're going to swap to to a new, keyword rich domain, you'd need to take into consideration that you have a low DA and that you need to start building links again. In that case it might be better to optimise the pages on the site through the permalink structure.

  But buying a keyword rich domain name is definitely the way to go when starting from scratch.

 105. Great analysis!!!!

  ps I love MS

 106. Thanks for sharing the “facts.” I LOVE your software and I'm so glad that you also offer solid advice. I am innundated with information from every guru out there. Thanks for keeping it real and helping us sift out whats beneficial vs. what's a waste of time.

 107. my investigation also says that hypenation doesn't seem to concern google. so for seo / online work where you dont care if a real (pun intended) person can't remember or type in the 3 or 4 word hypenated name. ((the sort of name you'd never want to describe on a talkback radio show) what you want is a high position on the serp and the directly corresponding hyphenated domain name is far better than any name such as flyfishingreelssite.com for instant where the added word site just confuses the poor little alogarithimic works inside google. The point: look for a domain that matches exactly your main keyword and don't overlook using a hyphenated name. (but only for online work not a real business name.)

 108. A great revelation. One point How would having more than the keyword in the domain. eg in a subdomain.

  If I had say http://www.become-psychic.mirboo.net Would this have as much strenth as http://www.become-psychic.com

  Wilf.

  On
  Market Samurai Resources replied:

  A .net is not as good as a .com, and it's possible that by having a meaningful domain-name such as mirboo would dilute the seo juice, but become-psychic.prmblmfz.com (or other meaningless domain name) would be good.

 109. Thanks Guys,

  Another interesting post. Having a keyword rich domain name is certainly a great place to start, but it is not the “magic bullet” to high rankings.

  In my experience keyword rich domain names achieve higher rankings, not because of the domain itself, but because people tend to naturally include those keywords as anchor text when they link to the site.

  I've not (yet) done the analysis but suspect that the term “credit card” is much more prevalent is anchor text in the backlinks to creditcards.com than it is to the other sites.

  Keyword rich domains can certainly give you a boost – but only as part of a properly optimised site and an ongoing link building strategy.

 110. also dont overlook wierd sounding names which youd never choose as a business name but which have search engine traffic.
  Trust MSam and go with the keyword research. patiofurniture bistro is very wierd i know but it has traffic and does convert.

  Chose Patio Furniture Bistro style for a wonderful furniture choice for your patio or porch

 111. 111
  On March 23rd, 2010 at 7:30 am
  Maggie Bergman said:

  Great article guys, I have changed my domain after going through the 'Dojo' training videos, easy change to make when the site is fairly new, might pay off in the long run!

 112. This article has just cleared up certain dilemma I had. After trying to check how tough the competition is for a keyword phrase I noticed that some rank very high with fewer links and lower PR. Thanks for this eye opener and can't wait for the next post. By the way, my SEO efforts are now easier since I started using Market Samurai. Thanks for the great product.

 113. Awesome tip, been using this for a little while following a course I went on and it really does pay dividends! Nikmati! :)

 114. Domains rule local search. You can easily get the first page with billions of results by making your domain the keyword you want. Those domains are usually available too.

 115. 115
  On March 23rd, 2010 at 7:47 am
  ricardo said:

  Can someone tell me if having the keyword in a subdomain will do the trick too? keywod.domain.com

  On
  Market Samurai Resources replied:

  A subdomain is seen as being a domain by Google for SEO purposes, so keyword.domain.com is just as good.

 116. This is why i use market samuri, thanks for the great tools and ideas.

 117. What about the plural of the keyword, is that as effective? For example, the keyword was 'personal injury lawyer', if you got the domain personalinjusrylawyers.com is that as still effective?

  On
  tomartomartini replied:

  plural of the keyword:these are treated as a completely DIFFERRNT KW!

  On
  Rob replied:

  I am struggling with the same issue. I've found that the prime company has registered ALL the singluar domains for that keyword, ie motorbikehelmet.com, motorbikehelmet.net, motorbikehelmet.info and so on. So what you say is if I were to register motorbikehelmets.net (which is available under my keyword) google would not see this as relevant? What if I did all my SEO work for the singular version 'motorbikehelmet', would G then put two and two together and realise there is a strong link between motorbikehelmet.com and motorbikehelmets.net?

  How does Google deal with hyphens, so 'motorbike-heltmet.com'?

  On
  tomartomartini replied:

  .com > are good….always work to get a .com first ;if you cant get motorbikehelmet.com,…: your next step is the dashes

  motorbike-heltmet.com or motor-bike-heltmet.com ,
  To rank a hyphen , eg motorbike-heltmet.com do appreciate this will be more demanding but from my stand point worth it.

  On
  Rob replied:

  Hey thanks for the reply. I just wanted to clarify that I'm only interested in this from an SEO perspective, not people searching fomr my site, that will come later. For now all I want is rank. Would that change your advice above?

 118. Very timely advice. I've been considering changing my domain name. It's three years old and getting some solid traffic to page one on Google – it has my two keywords in it but doesnt have the appeal of another domain name I registered. But based on your article and some suggestions from other comments on here, I will be keeping the domain in place. Thanks for the valuable info.

  Jules

 119. Spot on Brent!

  As a matter of fact, one of the many uses I have for Market Samurai is to research domain names.

  I start with a general relative keyword, have MS get some more for me, and check the competition on those keywords. Then I move on to see what domain names with those keywords are available. If my top choices are not available, I use an online thesaurus to give me some more ideas. Then I run these through MS and analyze them.

  Never takes me more than an hour or two to come up with very relevant domain names to my chozen niche.

  This way, I not only know that my domain name has a good chance of generating the traffic I need, but also lets me know that the competition is manageable.

  The longer I use Market Samurai while thinking outside the box, the more I get out of it. Brilliant peice of software!

  Terima kasih!
  Ken

 120. Very good. I reading the blog step by step I was expecting something huge and groundbreaking but the fact that it is so simple is astonishing, yet common sense…in a way :)

 121. As much as I thought I understood the value of a keyword optimised Domain, I have to say that Credit Card Domain's screenshot was a real eye opener.

  I never realised just HOW MUCH effect the Domain name had. The disparity in BLD's was just incredible.

  Great example of the concept Brent.

 122. I believe that having the keyword in the sub domain qualifies it as well in Googles eyes, ie. 'www.myrabbitcare.com/rabbithealth'if my targeted keyword is 'rabbit health' and that is what I am trying to optimize the page for. If you look in any serp on any topic/niche, or in the market samurai tool competition page, it will show that this qualifies if it is in any part of the URL for that keyword. I dont think it needs to be only the main part of the URL before the .com). Is this correct…SEO is for the individual pages, not the entire domain.

 123. Hi Brent

  Someone who understands domains. I researched all this in 1998 and 1999 in the National Library of Australia which, at that time, had just four online computers. I used the Overture search term suggestion site, which has now gone. As a result I've registered and maintained over 170 top-level dot-com domains. I'm interested only in key cityprofession.com portals. I've registered over 70 domains for all the major professions for my city of Canberra, eg Canberradoctor.com etc, and over 45 citybuilder.coms for major cities and towns throughout the US and internationally, eg SanFranciscobuilder.com and NewOrleansbuilder.com. My plans are to set up these domains as online communities for all the professionals concerned, thereby accrediting them, and to provide dynamic search experiences for users. I could give a four-hour lecture on the benefits of independent registration of such domains. One major benefit is succession in the long-term. These domains should pass to all these professionals concerned to create proper online professionals associations.

 124. keywords in urls works pretty good in wordpress blogs posts (when you have permalinks set to custom and use /%postname%/) and pages. Then I use multiple related keywords in the content and this works pretty well.

 125. This is an important SEO factor that has been around for a while now, but it's nice to see it getting a wider airing.

  You may be interested in my case study, which showed the importance of a generic domain name on Google, Yahoo and Bing results (I started from the search terms and worked backwards to avoid sample bias)
  http://www.memorabledomains.co.uk/bingyahoogoogle.pdf

  Note that while nobody can predict the future accurately, it's a pretty good bet that the domain “bonus” given by the search engines for exact-match domains will remain (or even be increased) since for competitive keyphrases the mere act of securing the domain name represents a big “effort” (large financial outlay) so it is an inherent “signal of quality” against spam since the would-be spammer simply can't afford to secure that domain name.

  In fact, owning a domain name like CreditCards.com sends a message loud and clear to the search engines that “here's a company that takes its online presence very seriously and is willing to pay accordingly”. The principle remains true even if in practice the company has owned the domain for a couple of decades and hand-registered it from scratch since that doesn't negate the POTENTIAL value of the domain name in any way.

  The right domain name will bring other dividends as well. For example, another case study I did showed that you're likely to see a boost in PPC traffic using an exact-match generic because people are more likely to click on the ad (and therefore Google rewards you by displaying it higher while charging you less)
  http://www.memorabledomains.co.uk/ppc-generic-domains.html

  And of course, if you own a domain like CreditCards.com you've just slashed your ad budget compared to the competition since people will only have to see that URL once to remember it. After all, it matches their train of thought exactly.

  It's worth noting that the search engines give some boost to keywords in the URL, but it's nothing like the rocket you'll light under your rankings if you own the exact-match .com or .ccTLD (country code domain name for the region you're targeting, eg .co.uk for the UK or .de for Germany) domain name.

 126. Great advice, yes, but how to make your website or blog as “old” as competitor's.

 127. Anyone know if having a keyword in a broad match domain name has as much value as an exact match and do hyphens make a difference? If this has already been covered please excuse me for missing it as there are so many comments!

 128. Great article.
  I also believe, the closer the keyword is to the Left-Hand side of the URL, can add more weight as well.

 129. Good post Brett – but now you've really let the cat out of the bag.

  We put up one keyword focused domain early 2009 for an offline company and this one basic little website has generated $984k in sales in 13 months. All the site does is get people to call the company.

  Interestingly, the site is always ranked # 1 on google local/maps results plus # 1 in natural search results for it's 'domain keyword'. Also, there are less than 15 external links to the site.

  Yep, you're preaching to the converted :)

 130. So here are all the questions summarized about what to do if your keyword-rich domain is already taken (which it almost certainly is):

  - Are only .com, .net and .org beneficial?
  - What about subdomains: keyword.domain.com
  - What about subdirectories: domain.com/keyword.html
  - What about adding stop words: the, for, to etc. or e,i,a, etc.
  - What about adding other words: review, info, best, etc.
  - How about hyphens?

 131. Well, nothing really new in this article but it had to be said. Domain names have always influenced search engine rankings right from the start. What amazes me is how few people actually know about this fact. Most companies prefer to use their company or brand name as main domain for their site while using their “brand domain” as a parked domain would be the far better choice. But there is more to it than meets the eye…. a lot more.

 132. Thanks, guys,

  I'm a newbie and having a helluva time driving traffic to my Energizing Your Health website, MattinglyMD.com.
  I appreciate all the help I can get.
  Question: How about using keyword-sensitive domains with applicable content to feed in to the master domain – kindof the FedEx concept. Does that make sense or work ?

  Thanks again,

  Jay

 133. 133
  On March 23rd, 2010 at 12:22 pm
  Joe Watson said:

  Brent
  I would be interested on your observations to the comments by Matt348 and Chris|ReviewFAQ

  Joe

 134. 134
  On March 23rd, 2010 at 12:24 pm
  Joe Watson said:

  Vanessa

  I replied to your comment in which you spoke about your app. You may have missed the reply as your comment was a while ago. Hope you can reply to me.

  Joe

 135. Would like to get some feedback on this site and how i can make it work for me..pls .Kev

 136. I am also new at this and I have a optin page under the domain name url affiliatemarketingmindmap.com/mindmap.html

  I went and typed in the kw phrase – (affiliate marketing mind map) into google search and my optin page came up at no 7 on the serps first page.
  To me that is amazing but I dont why that happens.
  Can some one hear explain…….thanks

  On
  Victor replied:

  Anyone interested in why this phenomenon occurs ?

  If you want to understand how Google works one of the best ways to do that is imagine yourself in their shoes, what would you include in the algorithm if you where a Google Engineer – they are just software programmers after all – to provide the best possible results to searchers requests which is their programming “intent”

  The algorithm is not black magic or witchcraft like all other software algorithms its 100% pure engineering logic.

  So lets imagine that your goal is to provide the best possible search experience for a random Google User that has entered the search string

  “Mikes Used Cars”

  1, Might you have a bias that kicks in to assist micro companies in getting a leg up against the mega corporates if the phrase typed in was a 100% perfect match for that domain.

  Eg you have “Mikes Used Cars” ranking number one for mikesusedcars.net – that BTW is a real example of a #1 SERP in Google – yes there is less than 1000 searches a month but that is not the point here.

  So Mike's tiny used cars PR1 website is able to rank #1 for the phrase in the used car niche – read MEGA competitive – because it is a 100% keyword match.

  The bias is there to provide the best chance of the right return result for the user and given the likelihood that they are actually looking for “Mike Used Cars” anything that is a 100% perfect match is pushed up the list of possible matches for further scrutiny – this is the most important concept here.

  Having the exact match is NOT the end of the story and the reason your ranked its the start of the algorithm gate logic. when “credit cards” is entered all the domains that are 100% exact match are pushed into the bias pool and then based on meeting other criteria they held or discarded.

  Note that in this real world example the following

  1, Its a .net NOT a .com

  All TLD's are “considered” for further scrutiny and based on that one is given bias – it does not have to be a .com the algo throws ALL TLD's into the bias pool and the one with the most merit at that point is given the bias.

  So why do you see the .com's more that say .CC simple – generally generic .coms where registered many years ago and have the advantage of an aged domain, but if you do everything else right you get the bias on ALL TLD's and if the search is conducted from say Google.co.uk the country specific domain bias kicks in there.

  One of the things that I find interesting is no one has mentioned that ranking for just one keyword because of the bias is nice but its just one keyword and we arent sitting in “credit card” traffic streams. You can get past this with very careful selection of your domain name but that's another story for another time.

  Interesting read thanks.

 137. I was thinking along the same lines. Does this mean I have the mind of a Samurai? So upon further inspection of a competitors site, it appears as though he redirected his landing page to URL optimized page. Hence his ranking improved while I disappeared. Ha…two can play that game. And I will win.

 138. Thanks for posting what we in the domain industry have known for many many years. Hopefully more people will now understand this. :)

  An exact keyword matching domain one of the easiest ways to get an edge on the competition for a term, especially if you are otherwise on an equal playing field. Even with parked pages, which Google has notoriously been against and given penalties to in SERPs, I've at times achieved page 1 rankings for 5+ figure searches/mo terms that are fairly competitive simply because I had an exact keyword matching domain for the term. In many cases it doesn't even need to be .com (though you generally shouldn't go outside .com, .net, or .org).

  One thing to remember – the owner of CreditCards.com spent millions of dollars to be the owners of it. A term that major isn't exactly a small expense to go after with an exact keyword matching domain.

  -Steve

 139. Great article with excellent examples of domain name keyword usage. Although its not the first time I have heard of the concept any software package you guys could make to compliment my Market Samurai software it a definite must buy in my book.

 140. [...] a good keyword rich domain name can be to a site's search engine optimization efforts. Getting the High Ground With Domains shows how a smaller website with fewer backlinks can beat out bigger and highly financed [...]

 141. 141

  OK, I see your point, but I think you're also coming to wrong conclusion. I know probably nobody will ready this but I'll say it anyway.

  Do you see that chase.com/creditcards got into the top ten with significantly less backlinks to the page? That's because credit cards is IN the domain, not IS the domain.

  The #1 ranker here is an exact match domain, and that may boost it a little. But chase could beat it out if it built more backlinks, simply by having it in the domain. Visa is synonymous to credit cards in human terms, but not in robot terms. And they don't have the phrase credit cards in their domain, that's why they're not #1. If they had the exact same amount of backlinks to visa.com/creditcards, they would be #1. They just don't know what they're doing so they backlink to their homepage.

  The point is, you want to put your target keyword somewhere in the domain, it doesn't need to be the exact domain. And then you need to backlink to that inner page with that keyword's anchor text. That's how you get visa.com to rank #1 instead of #2 and it's also how you score a double listing. Too bad it's too late now.

  On
  Matej replied:

  This is exactly my way of thinking and something I stated in my comment here. Keyword domain probably means something, maybe 3-5% in whole SEO thing, but it is not a magic bullet! visa.com/creditcards would smash this page in no time.

  I still think one big page is better, with subdirectories, but seems that I am one of the few hehe :)

 142. Great Article, but with reference to the above, we have to re-invest years of hard work again for the new domain. But, I think, its worth the investment.

 143. Brent,

  this is so simple, a no brainer. Terima kasih. Saying that, it took me quite some time to get to that realisation. 30DC was the place I've learned to optimize domain/site. One of my sites is less than 2 months old. I was indexed after 2 days and on the page one in less than a week. Now, I am holding spot 1.

  Looking forward to next instalment

  Cheers
  Alex

 144. Thanks guys, I am new to this and pretty much started with the 30DC. I simply love all the free info that's available and can't believe how great a product Market Samurai is for such a low cost. SEOC is very exciting! : )

 145. Marvelous articles.

  Lots of tools out there providing us with lots of backlinks, but if you forget how to maximize your keywords… then it would go nowhere.

  I have experience this my self, thanks to market samurai! awesome tool.

 146. Everybody is entitled to his/her opinion. I tried keyword domains and got nowhere.

  If you want proof that keyword domains do not work, just go and google “best online casinos” and check around the position number 8 (on 23/3/10). There will be a site http://www.onlinexcasinos.com (not mine).

  This site is, at a time of writing, not keyword domain, site is under construction ( 0 content, blank page ), but the guy already has 1,500 back links!!! That is phenomenal result for a site that has nothing else going for it.

  So if you have three factors: domain name, content and back-links. And back links won hands down.

  On
  Jaco replied:

  Its not so much that keyword rich domain names dont matter here, but rather that the online gambling industry has been one of the most competitive online markets for many years and the competitors in this niche have moved beyond the elementary seo issues.

  This search does however reveal a lot of relevance in the domain names (90% of the results) to the search term you specified and is a perfect example of this thread and the many questions being raised here, including the relevance of phrase to broad matching search terms which Market Samurai is excellent at.

  Insofar your comment that the mentioned site has nothing else going for it, I suggest you do more in-depth analysis of the website. This will reveal that the site is a couple of years old, has thousands of pages indexed in all 3 major search engines, much more than 1500 backlinks (relevancy not checked, but nevertheless), appears in serp's for various other relevant keyword phrases in top 20 positions, and the site does have an external marketing programme working for it as well. This is just scratching the surface.

  In my opinion, this is a valid “under construction” notice for a site that has been doing well in search marketing for a long time.

 147. This SEO strategy is amazing. You've always taught us the value of having a optimized domain based on keywords; but these charts really bring it to life. Great illustration of what works in SEO.

 148. This is a strategy I followed with my site and cannot believe the sites that I am ahead of.

  I have really struggled (as I'm sure many have) with trying to work out which are the the most important factors to list well with the search engines – undoubtedly (I think) a keyword rich domain is one of them along with the other onpage page factors.

  Once again Brent – a great article, really well written. Keep up the good work.

 149. Post yang hebat! I've got the domain EuroMillionsResults, but am struggling to get on the first page of Google for those keywords. The domain was previously 'parked' on a spammy website, so I think it's taking Google a long time to realise it's now a different website.
  Oh well, back to the SEO and we'll get there one day!

 150. 150
  On March 23rd, 2010 at 8:09 pm
  John Lawson said:

  What about anchor text?

  Would you not expect to see these results based purely on the anchor text of backlinks? Surely most of the backlinks to visa and mastercard are “visa” and “mastercard” rather than “credit card”.

 151. This is a very interesting phenomena, but I have a question. If for example I have a domain such as..www.credit-cards-scam-review.com would it be optimized for any of the words within the title or just the keywords in succession to one another. IE If you searched for “credit card review” or “credit card scam” would it not be optimized for those keywords due to the omission of the 4th term or having the term “scam” out of succession in the 1st example? Terima kasih!

 152. My experience is that a .net can outrank a .com if the .net site has more content. I have used this technique in product launch affiliate campaigns where the domain name is equal to the product name. The merchant has bought the .com domain but has only thrown up a sales page. I have bought the .net domain and created a WordPress blog with relevant articles and posts. It doesn't take much backlinking for the .net to get to #1.

 153. 153

  “..Some things you might consider talking about, Brent, with respect to domain names and clearing the air on:

  1. If you can't get your exact match domain name, and you want to modify it, what are the best practices with respect to:
  A. hyphens or no hyphens between the words in the keyphrase
  B. adding a word to the beginning or end of the domain/phrase – which is better (at the end, correct?)
  C. TLD choices: .com vs. .org, .net, etc..”

  I'd like to hear your opinion on this as well guys.

 154. Another great article! Great advice for all who want to get high rankings in Google.

 155. Brent

  Another solid post from the team at Market Samurai!

  Terima kasih,

  Andy

 156. From scanning through the huge number of posts here, I've noticed a lot of debate about whether it is enough to simply have one keyword as part of your domain name or whether your domain has to be an exact match to a keyword phrase.

  I've tried it both ways, and based on my own experience I think it has to be an EXACT match to a popular keyword phrase.

  I have also noticed that the results do NOT necessarily happen immediately upon the next visit by the Googlebot. It sometimes takes time for Google to reward you for using this tactic.

  Example: For one of my domain names (an exact match to a 3-word search term) I debuted in spot 104, and then kept losing ground over a two month period. As I continued to add quality backlinks, the decline in position reversed and I clawed my way back up to page 10. I sat there for a few weeks, and was ready to conclude that this strategy did NOT work … then without doing anything, Google one day bumped me up to page 4. A few weeks later I was on page 2. And a few weeks after that, I was on the first page. I've been there for two months now, but I'm still NOT #1.

  So, I'm guessing that if you are in a highly competitive category (which I am), that along with relevant page content, Google does want to see a MINIMUM number of quality backlinks, and you probably have to have a MINIMUM page age before you get looked at seriously (each of my websites that have exact match domain names are less than a year old).

  Has anybody else found this to be true? Any data to back up these observations?

  Terima kasih,

  Ken

 157. Great article.
  I'm a graphic designer and managed to buy eobokdesign.co.uk and ebookdesigner.co.uk with the intention of doing well on Google as you suggest. Rather than host it as a separate domain I was advised to just have the site in a folder as part of my main design site http://www.promo-design.co.uk and include within its sitemap.

  After a week or so http://www.ebookdesigner.co.uk appeared as no. 6 on Google for 'ebook designer'… but two weeks later it's just listed as …promo-design.co.uk/ebookdesigner.

  Would it be better to host separately?

  John

 158. [...] Source: Market Samuari Blog [...]

 159. Good article, although having the keyword in your domain name will benefit your SEO it isn't a quick win, in less competitive industries you will see it work more and more but a little bit of on page and off page SEO will beat just a domain.
  As always you need to put the effort in to get the results and if you can get the keyword rich domain you may as well make things easier for yourself.
  Google is always cutting down on this and that we are still waiting for paid link to stop being counted and spam but I can't see them changing the algorithm to domain slap any time soon.
  Although the manchester SEO guy who bought the domain and spammed his website up to be number two for manchester SEO is another example on how if you only have one keyword and have the domain you can get what you want – however the user is faced with a terrible website!

 160. I have been using keyword rich domains for years it makes perfect sense to me.

  However sometimes it is not easy to get those domains

  Danny

 161. A friend recommmend me to this product and really see the value of this product i see his site went up in top 4 in search engine because of this product and very realiable so now i'm also planning to purchase this product…

  On
  Sean replied:

  what product are your reffing to?

 162. What is the best way to start a new domain?
  I've worked a few methods and it can take months to get indexed

  On
  SEO Company Guildford replied:

  1) submit it manually to google and yahoo (i include the html code on the site for validation)
  2) Add links to it on your facebook page! and also a few other large social networks (Google loves these sites and will pick your site up quick)
  3) Build backlinks (I have had a site indexed at position 5 in less than 24hours from building around 100 high pr links)
  4) Include it in the local business centre

  There are lots of things to do, but you need to make sure google finds you. It should never take months to get indexed.

  On
  SEO Company Guildford replied:

  5) Oh, and dont forget to submit an xml sitemap!

 163. Great info. I'm new to the game, so every little tidbit helps.

  I'll definitely be using this technique on my next niche site.

  Cheers

 164. It's now clear to me why it's very hard to compete with competitor that includes keyword in domain name.

 165. I certainly wish I chose a more SEO friendly URL for my website. My website has now been in operation for nearly two years and I would think that a move to a new URL would be too late.

 166. I couldn't agree more:) All of my domains are keyword rich, researched well using Market Samurai and the ranking results are incredibly good!! It all depends of course on how competitive the chosen market is, so that I need to build more or less links pointing to them.

  Jawatan besar. Thanks

 167. There are always multiple factors involved with ranking.

  For quick ranking in a small niche – a keyword domain does wonders:
  I built this tool to find tons of keyword domains: http://www.domainNameTool.com . It uses google suggest and amazon suggest to find top natural search keyword domains – as well as a small dictionary.

  But age, backlinking, and the same factors that google looks at for PPC are in play. For PPC – google wants to make sure your site/landing page is completely relevant for the keyword searched for.

  If your domain has on site SEO (title, h1, keyword in content) for the keyword/phrase that is searched for you get a tremendous push.

  Having a keyword domain is a great jump start, but if the other stuff isn't done, you will be overtaken sooner or later.

  So:
  - Keyword domain is great start.
  - backlinking with keyword & related link text(articles, social bookmarking)
  - ON site SEO – every page for one main keyword gives best advantage
  - Regular content updates (especially on home page offer a great long term boost toward 'authority' (subject matter site, versus one page only)
  - and age of domain – (I have heard also that google looks at how long a domain is registered for (2+ years vs 1 year). All domains age, so this happens anyway over time.

  All of these alone help, but together they almost guarantee high organic placement and longevity.

  This is for 2 reasons: 1 Google wants to give the BEST results – so relevancy(domain, on page seo), authority(time and related subject matter), and credibility(backlinks) is part of wht they look for.
  And 2 – Most people quit after putting up a one page keyword domain with 1 or no backlinks. While some one page keyword domain sites last for a while, they will often be overtaken in time if not maintained since they usually don't gain credibility and authority.

  Just my experience, but I don't need any competition, so just ignore the above if you are not serious :)

 168. Sometimes buying domain names with your brand name combined with other SEO keywords can be a good strategy…

 169. I agree, great article and great thread.

 170. 170
  On March 27th, 2010 at 6:31 am
  EricP. said:

  So if I own a plant nursery named Fine Plants along with fineplants.com and I primarily sell purple roses and want to go after the keyword phrase “purple roses”, should I buy purpleroses.com and have that be location of my web site even though the name of my business is Fine Plants? It seems from a branding point of view its negative to have your domain name say one thing and your business name say another. Also if I did use this strategy….should I put my content on purpleroses.com and then do a 301 redirect of fineplants.com to purpleroses.com?

 171. Great arcticle and subsequent posts Brent. Seemed to have stirred up a hornet nest of debate.

  Look forward to reading more

 172. So glad to get this information. Last year I bought an 8 year old domain as a marketing guru said that age was the key. Well I found out the hard way that it is only part of the equation. My competitors have far surpassed me with their younger domains because they are keyword rich,

  So guys, what took you so long to give us this? Just kidding, thank you so much. I am looking forward to better results.

 173. Agree re domain names for SEO.

  We are heavy users of Market Samurai and always glad we made the decision to use the domain name Traffic Cafe TV – it has the word 'traffic' in it – for the reasons you outline here.

  Jonathan

 174. 174

  what's the story with selling .com.au or .net.au domain names, can you sell them?