Penulisan dan Enam Faktor-faktor Pengaruh

Copywriting on blackboard picture

Apabila anda memiliki perniagaan, sama ada restoran, salun rambut, atau deli, salah satu faktor yang paling penting untuk kejayaan adalah komunikasi dengan pelanggan anda. Yang sama adalah benar daripada laman web dalam talian. Walaupun pemilik perniagaan bata-dan-mortar hanya boleh bercakap kepada pelanggan mereka untuk berkomunikasi, perniagaan dalam talian tidak mempunyai kelebihan yang sama. Sebaliknya, perniagaan online perlu menggunakan penulisan iklan untuk berkomunikasi dan mempengaruhi pelanggan mereka untuk melakukan sesuatu. Walaupun penulisan iklan mungkin mengambil tujuan lain di pasaran lain (sebagai contoh, ia boleh digunakan dalam majalah sebagai satu cara hiburan), tujuan utama dalam pemasaran dalam talian adalah untuk membimbing pelanggan untuk melaksanakan tindakan-tindakan tertentu. Apabila mereka mahu pelanggan untuk membuat pembelian, meninggalkan komen, atau apa-apa lagi, mereka perlu mempunyai salinan yang berkesan untuk mendorong mereka ke arah itu.

Penulisan boleh diabaikan memihak kepada SEO dan amalan pemasaran yang lain, tetapi ia benar-benar adalah daya membimbing sebalik semua pemasaran online. Pelanggan tidak akan mengambil tindakan jika anda tidak membawa mereka ke jalan yang benar. Pemasaran tidak perlu menjadi kandungan kembang atau manipulasi yang banyak berfikir ia sebagai. Ia hanya belajar bagaimana untuk bercakap dalam bahasa yang akan mencapai pelanggan anda kedua-dua logik dan emosi. Saintis moden telah melaksanakan kajian yang menunjukkan hubungan antara kimia otak manusia dan keberkesanan pemasaran dan penulisan iklan taktik; penulisan iklan yang berkesan terbukti berjaya, dan ia boleh menjadi alat yang sangat berguna untuk mana-mana perniagaan dalam talian.

Enam Faktor-faktor Pengaruh

Apabila anda cuba untuk mencapai pelanggan anda, ia adalah penting untuk mengetahui apa jenis faktor pergi ke membuat sambungan itu. Dalam bukunya, Psikologi pendekatan- , ahli sains Robert Cialdini menggariskan enam faktor pengaruh yang beliau percaya boleh membawa pelanggan untuk membuat keputusan yang anda berharap untuk mempunyai mereka membuat. Faktor-faktor ini (kuasa, timbal balik, bukti sosial, suka, komitmen dan konsisten, dan kekurangan), apabila digunakan dengan betul, boleh membantu perniagaan anda untuk memaksimumkan keberkesanan salinan itu.

1. Lembaga

Faktor pertama pengaruh dikenali sebagai kuasa. Faktor ini adalah tentang bagaimana anda bingkai diri anda dan perniagaan anda.
Bayangkan anda telah mempunyai sakit perut tidak tertanggung untuk beberapa hari, dan anda tidak mempunyai idea apa yang salah. Terdesak untuk mendapatkan jawapan, anda pergi ke bilik kecemasan dan duduk di bilik menunggu. Duduk di sebelah anda adalah seorang lelaki yang meminta anda tentang gejala anda. Anda beritahu dia apa yang sedang berlaku, dan beliau mencadangkan bahawa ia mungkin apendiks.
A sebentar kemudian, anda dipanggil untuk berjumpa dengan doktor. Doktor yang anda lihat mempunyai diploma dan anugerah di dinding, dan dia memberitahu anda bahawa dia adalah salah satu daripada doktor perut besar di negara ini. Dia mengatakan bahawa dia percaya bahawa anda mengalami pankreatitis. Sekarang, yang kedua-dua lelaki yang anda lebih cenderung untuk percaya? Anda mungkin akan percaya orang yang mempersembahkan dirinya sebagai doktor bertaraf dunia, bukan? Tetapi bagaimana jika lelaki itu di bilik menunggu sebenarnya nombor satu di dunia pakar pada gangguan gastro-usus? Nah, anda tidak akan tahu, kerana dia tidak memberitahu anda, jadi nasihat beliau tidak akan bermakna banyak kepada anda.
Konsep yang sama boleh digunakan untuk perniagaan. Jika anda tidak berkomunikasi kepada pelanggan anda sebab-sebab yang mereka perlu amanah kamu, mereka tidak akan merasa bahawa mereka mempunyai apa-apa sebab untuk. Mereka tidak akan mengambil kata-kata anda sebagai apa-apa yang lebih berharga daripada beberapa orang rawak mereka lulus di jalan. Anda perlu menggunakan penulisan iklan untuk menyampaikan kepada pelanggan anda apa kelayakan anda dan mengapa mereka harus mendengar kepada anda. Anda perlu menunjukkan kuasa anda.

2. Kesalingan

Faktor seterusnya pengaruh, yang dikenali sebagai timbal balik, merujuk kepada rasa asas kewajipan bahawa manusia merasakan untuk membayar balik hutang mereka. Bayangkan anda mempunyai rakan yang membawa anda keluar untuk makan malam kerap apabila anda turun kepada nasib anda dan tidak mampu untuk makan di luar. Sekarang, bayangkan bahawa anda memenangi loteri selepas rakan anda memberikan anda beberapa makan malam anda. Adakah anda mahu untuk membayar balik rakan anda untuk apa yang dia lakukan untuk anda? Kebanyakan orang akan, walaupun majlis makan malam telah berhenti tahun lalu. Ini adalah keinginan manusia untuk kesalingan.
Sebagai sebuah perniagaan, anda perlu memberikan perkhidmatan pelanggan yang baik untuk pelanggan anda supaya mereka berasa tahap kesetiaan kepada anda. Jika anda pergi di atas dan di luar dalam menjaga mereka, mereka akan merasakan keperluan untuk membayar balik anda dengan terus membeli-belah di perniagaan anda.

3. Bukti Sosial

Manusia adalah makhluk yang sangat sosial, dan faktor seterusnya pengaruh, bukti sosial, mengambil kesempatan daripada itu. Bayangkan anda berada di taman, dan terdapat dua gerai ais krim. Satu ais krim pendirian mempunyai garis orang berkumpul di belakang itu, manakala yang lain adalah benar-benar ditinggalkan. Mana yang anda akan amanah lebih? Kebanyakan orang akan percaya bahawa yang dengan lebih ramai orang berbaris adalah lebih baik. Ini adalah bukti sosial dalam tindakan.
Untuk perniagaan, testimoni pelanggan adalah sangat penting. Laman seperti Yelp dan Google Ulasan mendapatkan tan pandangan kerana mereka membenarkan pelanggan untuk melihat siapa yang adalah yang paling dipercayai oleh pelanggan lain. Orang mahu pergi dengan sesuatu yang dicuba dan diuji, bukan sesuatu eksperimen.

4. Suka

Faktor keempat pengaruh, suka, merujuk kepada fakta bahawa manusia lebih cenderung untuk melakukan sesuatu bagi seseorang yang mereka suka. Bayangkan anda bekerja di pejabat, dan anda mempunyai dua rakan sekerja. Satu adalah sentiasa sangat sopan kepada anda. Beliau meminta anda soalan mengenai hari anda, pujian anda pada pencapaian anda, dan sentiasa mempunyai senyuman di wajahnya. The partner lain adalah jerk mutlak kepada anda. Setiap kali anda melihat dia, dia membuat keseronokan anda, scowls, atau memuntahkannya di muka anda.
Sekarang, bayangkan bahawa kedua-dua rakan sekerja anda lewat untuk tugasan dan sangat memerlukan bantuan anda untuk selesai. Yang mana satu yang anda lebih cenderung untuk membantu? Sebagai manusia, kita cenderung untuk merasa kesetiaan yang lebih besar untuk orang-orang yang baik untuk kita daripada kita lakukan untuk orang-orang yang min. Kami seperti mereka lebih baik. Sebagai sebuah perniagaan, anda perlu cukup baik yang pelanggan anda benar-benar akan suka anda dan berasa baik tentang membeli barang daripada anda atau melakukan perkara-perkara yang anda meminta.

5. Komitmen dan Ketekalan

Komitmen dan Ketekalan adalah faktor kelima pengaruh. Ia merujuk kepada sifat manusia untuk menjadi konsisten dalam pandangannya. Orang ramai tidak mahu dianggap sebagai pendusta, jadi mereka tidak mahu menukar pandangan mereka. Sebagai contoh, fikirkan seseorang yang benar-benar suka seorang ahli politik tertentu. Beliau seterusnya dan kepada rakan-rakan beliau tentang bagaimana baik ahli politik ini, dan bagaimana beliau menyokong cukup banyak semua pandangan beliau. Jika ahli politik, kemudian ke bawah garisan, adalah untuk melakukan sesuatu yang benar-benar menimbulkan kemarahan orang itu, orang yang mungkin merasa berbeza kira-kira ahli politik, tetapi dia mungkin tidak mahu menunjukkan ini kepada kawan-kawannya kerana takut menunjukkan kekurangan konsisten. Faktor ini memainkan peranan yang rumit dalam perniagaan, tetapi ia boleh menjadi sangat berkuasa apabila mengambil kesempatan dengan betul.

6. Kurangnya

Faktor terakhir pengaruh adalah kekurangan. Ia adalah sama dengan konsep klasik bekalan dan permintaan; apabila ada sedikit dari sesuatu yang ada atau apabila sesuatu yang hanya boleh didapati untuk jumlah yang singkat masa, ia menjadi lebih berharga. Jualan adalah contoh yang baik daripada kekurangan. Apabila kedai mempunyai jualan yang besar, anda berasa perlu untuk sampai ke sana segera kerana anda tahu bahawa diskaun hanya boleh didapati untuk jumlah yang singkat masa. Mewujudkan perasaan ini akibat untuk tidak bertindak boleh membantu perniagaan anda memberi inspirasi kepada pelanggan untuk bertindak dengan segera.

Enam faktor pengaruh adalah mudah, tetapi mereka adalah sangat kuat apabila digunakan dengan betul. Melihat ke sekitar di pengiklanan dan laman web yang anda lawati dan menyaksikan bagaimana faktor-faktor pengaruh yang dimasukkan ke dalam gerakan di sekeliling anda. Fikirkan tentang perkara-perkara yang khusus mempengaruhi anda untuk bertindak, dan anda boleh belajar banyak tentang jiwa manusia dan sebab-sebab bahawa pelanggan bertindak seperti yang mereka lakukan.

Noble telah menulis 5 post (s) untuk Noble Samurai

One Response to "Penulisan dan Enam Faktor-faktor Pengaruh"

  1. Prinsip timbal balik memang mantap dalam bidang psikologi pengguna - dengan pemasaran online yang berjaya, ia tidak boleh sebaliknya!

    Itulah asas yang membolehkan pertukaran jawatan tetamu, pautan bersama dalam blogrolls dan hadiah percuma / diskaun dalam produk yang anda jual.

    Btw, buku yang sangat baik. Setiap usahawan bernilai garam yang perlu up-to-tarikh dengan psikologi motivasi dan persuation.

    Regards, menjadi juga.
    Mark Davidson blog last post ... Tulis kandungan yang besar dengan The Kad Skor Penulisan untuk Bloggers