Penulisan iklan dan Enam Faktor-faktor Pengaruh

Share Button

Copywriting on blackboard picture

Apabila anda memiliki perniagaan, sama ada restoran, salun rambut, atau deli, salah satu faktor yang paling penting untuk kejayaan adalah komunikasi dengan pelanggan anda. Begitu juga dengan laman web dalam talian. Walaupun pemilik bata-dan-mortar perniagaan hanya boleh bercakap kepada pelanggan mereka untuk berkomunikasi, perniagaan dalam talian tidak mempunyai kelebihan yang sama. Sebaliknya, perniagaan dalam talian perlu menggunakan penulisan iklan untuk berkomunikasi dan mempengaruhi pelanggan mereka untuk melakukan perkara-perkara. Walaupun copywriting mungkin mengambil tujuan lain di pasaran lain (sebagai contoh, ia boleh digunakan dalam majalah sebagai satu cara hiburan), tujuan utama dalam pemasaran online adalah untuk membimbing pelanggan untuk melaksanakan tindakan tertentu. Apabila mereka mahu pelanggan untuk membuat pembelian, meninggalkan komen, atau apa-apa lagi, mereka perlu mempunyai salinan yang berkesan untuk mendorong mereka ke arah itu.

Penulisan iklan boleh diabaikan memihak kepada SEO dan amalan pemasaran yang lain, tetapi ia benar-benar merupakan tenaga membimbing sebalik semua pemasaran online. Pelanggan tidak akan mengambil tindakan jika anda tidak membawa mereka ke jalan yang benar. Pemasaran tidak perlu menjadi kandungan yang kembang atau manipulatif yang banyak berfikir ia sebagai. Ia hanya belajar bagaimana untuk bercakap dalam bahasa yang akan mencapai pelanggan anda kedua-dua logik dan emosi. Saintis moden telah menjalankan kajian yang menunjukkan hubungan antara kimia otak manusia dan keberkesanan pemasaran dan penulisan iklan taktik; penulisan iklan yang berkesan telah terbukti untuk bekerja, dan ia boleh menjadi alat yang sangat berguna untuk mana-mana perniagaan dalam talian.

Enam Faktor-faktor Pengaruh

Apabila anda cuba untuk mencapai pelanggan anda, ia adalah penting untuk mengetahui apa jenis faktor pergi ke dalam membuat sambungan itu. Dalam bukunya, Psikologi Persuasion , saintis Robert Cialdini menggariskan enam faktor pengaruh yang beliau percaya boleh membawa pelanggan untuk membuat keputusan yang anda berharap untuk mempunyai mereka membuat. Faktor-faktor ini (kuasa, timbal balik, bukti sosial, keinginan, komitmen dan konsisten, dan kekurangan), apabila digunakan dengan betul, boleh membantu perniagaan anda untuk memaksimumkan keberkesanan salinan itu.

1. Berkuasa

Faktor pertama pengaruh dikenali sebagai kuasa. Faktor ini adalah tentang bagaimana anda menggantungkan diri anda dan perniagaan anda.
Bayangkan bahawa anda telah mempunyai sakit perut tidak tertanggung untuk beberapa hari, dan anda tidak tahu apa yang salah. Terdesak untuk mendapatkan jawapan, anda pergi ke bilik kecemasan dan duduk di dalam bilik menunggu. Duduk di sebelah anda adalah seorang lelaki yang meminta anda tentang gejala anda. Anda beritahu dia apa yang sedang berlaku, dan dia mencadangkan bahawa ia mungkin apendiks.
A sementara, kemudian, anda dipanggil untuk berjumpa dengan doktor. Doktor yang anda lihat mempunyai diploma dan anugerah di dinding, dan dia memberitahu anda bahawa dia adalah salah seorang doktor perut besar di negara ini. Dia mengatakan bahawa dia percaya bahawa anda mengalami pankreatitis. Sekarang, yang kedua-dua lelaki anda lebih cenderung untuk mempercayai? Anda mungkin akan percaya orang yang membentangkan dirinya sebagai seorang doktor bertaraf dunia, bukan? Tetapi bagaimana jika lelaki itu di bilik menunggu sebenarnya di dunia nombor satu pakar mengenai gangguan gastro-usus? Nah, anda tidak akan tahu, kerana dia tidak memberitahu anda, jadi nasihatnya tidak bermakna banyak kepada anda.
Konsep yang sama boleh digunakan untuk perniagaan. Jika anda tidak berkomunikasi kepada pelanggan anda sebab-sebab yang mereka harus mempercayai anda, mereka tidak akan merasa bahawa mereka mempunyai sebarang sebab untuk. Mereka tidak akan mengambil kata-kata anda sebagai apa-apa yang lebih berharga daripada mana-mana orang secara rawak mereka lulus di jalan. Anda perlu menggunakan penulisan iklan untuk menyampaikan kepada pelanggan anda apa kelayakan anda dan mengapa mereka harus mendengar kepada anda. Anda perlu untuk menunjukkan kuasa anda.

2. kesalingan

Faktor seterusnya pengaruh, yang dikenali sebagai timbal balik, merujuk kepada erti asas kewajipan manusia merasa untuk membayar balik hutang mereka. Bayangkan bahawa anda mempunyai seorang rakan yang membawa anda keluar untuk makan malam sering kali apabila anda berada di atas nasib anda dan tidak mampu untuk makan di luar. Sekarang, bayangkan bahawa anda menang loteri selepas rakan anda memberikan anda beberapa makan malam anda. Adakah anda mahu untuk membayar balik rakan anda untuk apa yang dia lakukan untuk anda? Kebanyakan orang, walaupun majlis makan malam telah berhenti tahun lalu. Ini adalah keinginan manusia untuk timbal balik.
Sebagai satu perniagaan, anda perlu menyediakan perkhidmatan pelanggan yang baik untuk pelanggan-pelanggan anda supaya mereka berasa tahap kesetiaan kepada anda. Jika anda pergi atas dan di luar dalam menjaga mereka, mereka akan merasakan keperluan untuk membayar balik anda dengan terus membeli-belah di perniagaan anda.

3. Bukti Sosial

Manusia adalah makhluk yang sangat sosial, dan seterusnya faktor pengaruh, bukti sosial, mengambil kesempatan daripada itu. Bayangkan bahawa anda berada dalam sebuah taman, dan ada dua gerai ais krim. Satu ais krim berdiri mempunyai barisan orang berkumpul di belakangnya, manakala yang lain adalah benar-benar sepi. Yang mana satu anda akan lebih percaya? Kebanyakan orang percaya bahawa satu dengan lebih ramai orang berbaris adalah lebih baik. Ini adalah bukti sosial dalam tindakan.
Untuk perniagaan, testimoni pelanggan amat penting. Laman seperti Yelp dan Google Ulasan mendapatkan tan pandangan kerana mereka membenarkan pelanggan untuk melihat siapa yang adalah yang paling dipercayai oleh pelanggan lain. Orang mahu pergi dengan sesuatu yang dicuba dan diuji, bukan sesuatu eksperimen.

4. suka

Faktor keempat pengaruh, keinginan, merujuk kepada fakta bahawa manusia lebih cenderung untuk melakukan sesuatu untuk seseorang yang mereka suka. Bayangkan bahawa anda bekerja di pejabat, dan anda mempunyai dua rakan sekerja. Satu sentiasa sangat sopan kepada anda. Beliau meminta anda soalan mengenai hari anda, pujian anda kepada pencapaian anda, dan sentiasa mempunyai senyuman di wajahnya. Partner yang lain adalah jerk mutlak untuk anda. Setiap kali anda melihat dia, dia membuat keseronokan anda, scowls, atau memuntahkannya di muka anda.
Sekarang, bayangkan bahawa kedua-dua rakan-rakan anda lewat untuk tugasan dan sangat memerlukan bantuan anda untuk menyelesaikan. Yang mana satu yang anda lebih cenderung untuk membantu? Sebagai manusia, kita cenderung untuk merasa kesetiaan yang lebih besar kepada orang-orang yang baik untuk kita daripada kita lakukan untuk orang-orang yang min. Kami suka mereka yang lebih baik. Sebagai satu perniagaan, anda perlu cukup bahawa pelanggan anda akan benar-benar suka anda dan berasa baik tentang membeli perkara daripada anda atau melakukan perkara-perkara yang anda meminta bagus.

5. Komitmen dan Ketekalan

Komitmen dan Ketekalan adalah faktor kelima pengaruh. Ia merujuk kepada sifat manusia untuk menjadi konsisten dalam pandangannya. Orang ramai tidak mahu dianggap sebagai pendusta, jadi mereka tidak mahu menukar pandangan mereka. Sebagai contoh, fikirkan seseorang yang benar-benar suka seorang ahli politik tertentu. Dia berjalan dan terus kepada kawan-kawannya tentang bagaimana baik ahli politik ini, dan bagaimana ia menyokong hampir semua pandangan beliau. Jika ahli politik, kemudian ke depan, adalah untuk melakukan sesuatu yang benar-benar menimbulkan kemarahan orang itu, orang itu mungkin merasa berbeza tentang ahli politik, tetapi dia mungkin tidak mahu menunjukkan ini kepada kawan-kawannya kerana takut menunjukkan kekurangan konsisten. Faktor ini memainkan peranan yang rumit dalam perniagaan, tetapi ia boleh menjadi amat berkuasa apabila mengambil kesempatan dengan betul.

6. Kurangnya

Faktor terakhir ialah pengaruh kekurangan. Ia adalah sama dengan konsep klasik penawaran dan permintaan; apabila terdapat beberapa sesuatu yang ada atau apabila sesuatu yang hanya boleh didapati bagi jumlah masa yang singkat, ia menjadi lebih berharga. Jualan adalah contoh yang baik daripada kekurangan. Apabila kedai mempunyai jualan besar, anda merasa perlu untuk sampai ke sana dengan segera kerana anda tahu bahawa diskaun hanya boleh didapati untuk jumlah yang singkat. Mewujudkan perasaan ini kesudahan untuk tidak bertindak boleh membantu perniagaan anda memberi inspirasi kepada pelanggan untuk bertindak segera.

Enam faktor pengaruh mudah, tetapi mereka adalah sangat kuat apabila digunakan dengan betul. Melihat ke sekitar di pengiklanan dan laman web yang anda lawati dan menyaksikan bagaimana faktor-faktor pengaruh dimasukkan ke dalam gerakan di sekitar anda. Fikirkan tentang perkara-perkara yang khusus mempengaruhi anda untuk bertindak, dan anda boleh belajar banyak perkara mengenai jiwa manusia dan sebab-sebab bahawa pelanggan bertindak seperti yang mereka lakukan.

Noble telah menulis 5 post (s) untuk Noble Samurai

One Response to "Penulisan dan Enam Faktor-faktor Pengaruh"

  1. Prinsip timbal balik memang mantap dalam bidang psikologi pengguna - dengan pemasaran online yang berjaya, ia tidak dapat menjadi sebaliknya!

    Itulah asas yang membolehkan jawatan tetamu, pertukaran link bersama dalam blogrolls dan hadiah percuma / diskaun dalam produk yang anda jual.

    Btw, buku yang sangat baik. Setiap usahawan bernilai garam harus up-to-date dengan psikologi motivasi dan persuation.

    Regards, menjadi juga.
    Mark Davidson's last blog post ... Tulis kandungan yang besar dengan The Kad Skor Penulisan untuk Bloggers