Пишување и на шест фактори на влијание

Сподели Батон

Copywriting on blackboard picture

Кога имате бизнис, тоа да биде ресторан, фризерски салон, или Дели, еден од најважните фактори за успех е комуникацијата со Вашите клиенти. Истото важи и за онлајн веб-сајтови. Додека сопствениците тули и малтер бизнис, едноставно може да се зборува за нивните клиенти со цел да комуницира, онлајн бизниси не го имаат истиот луксуз. Наместо тоа, онлајн бизниси треба да се користи за Пишување за да комуницираат и да влијаат на нивните клиенти да се прават работите. Додека copywriting може да ги преземе за други цели во други пазари (на пример, тоа може да се користи во списанија како средство за забава), неговата главна цел во онлајн маркетинг е да водич клиенти за извршување на одредени активности. Кога сакаат клиентите да се направи купување, оставете коментари, или нешто друго, тие треба да имаат ефективна копија да ги турне во таа насока.

Пишување може да се занемарува во полза на оптимизација и други маркетинг практики, но тоа навистина е водечка сила зад сите онлајн маркетинг. Клиенти нема да преземе акција ако не ги води на вистинскиот пат. Маркетинг не мора да биде меки или манипулативни содржини кои многумина мислат на тоа како. Тоа е само за учење како да зборуваат на јазик што ќе стигнат до вашите клиенти и логично и емотивно. Современи научници биле вршење на студии кои покажуваат дека врската помеѓу човечкиот мозок хемија и ефективноста на маркетинг и Пишување тактика; ефективни copywriting е докажано да работат, а тоа може да биде неверојатно корисна алатка за било кој онлајн бизнис.

На шест фактори на влијание

Кога ќе се обидуваат да стигнат до вашите клиенти, тоа е важно да се знае каков вид на фактори одат во правење врска со тоа. Во својата книга, Психологија на убедување , научник Роберт Cialdini дава преглед на шест фактори на влијание што тој верува дека може да доведе на корисниците да донесува одлуки кои се надеваат дека ќе имаат да ги направи. Овие фактори (орган, реципроцитет, социјална доказ, вкус, посветеност и доследност, и недостатокот), кога се применува правилно, може да им помогне на вашиот бизнис да се зголеми ефикасноста на нејзината копија.

1. орган

Првиот фактор на влијание е познат како авторитет. Овој фактор е сите за тоа како можете себе си и вашиот бизнис рамка.
Замислете дека сте биле има неподнослива болка во стомакот за неколку дена, а немате идеја што е погрешно. Очајни за одговори, да одите на собата за итни случаи и да седат во чекалната. Седи до вас е човекот кој ќе ве праша за симптомите. Ти го она што се случува се каже, и тој сугерира дека тоа би можело да биде слепо црево.
А малку подоцна, се повикани да се види на лекар. Лекарот кој го гледате има дипломи и награди на неговиот ѕид, а тој ви кажува дека тој е еден од најголемите стомакот лекарите во земјата. Тој вели дека верува дека сте болни од панкреатитис. Сега, кој од овие двајца мажи сте повеќе склони да веруваат? Вие, најверојатно, ќе веруваат дека човекот кој се претставува како светски лекар, нели? Но, што ако човек во чекалната е всушност светски број еден специјалист за гастро-интестинални нарушувања? Добро, вие не би знаеле, бидејќи тој не ви кажам, па неговиот совет не би значело дека многу за вас.
Истиот овој концепт може да се примени на бизниси. Ако не комуницира со вашите клиенти причини дека треба да имаш доверба, тие нема да се чувствуваат дека тие имаат било каква причина да. Тие нема да вашиот збор што повеќе вредни од некои случајни лице тие поминуваат на улица. Што треба да се користи за Пишување за да комуницира со вашите клиенти она што вашите квалификации и зошто тие треба да ја слуша вас. Вие треба да ја покажат својата власт.

2. реципроцитет

Следниот фактор на влијание, познат како реципроцитет, се однесува на основната смисла на обврска дека луѓето се чувствуваат за да го отплати своите долгови. Замислете си да имате пријател кој ќе ве однесе на вечера често кога ќе се надолу за вашата среќа и да не можат да си дозволат да јадат надвор. Сега, замислете дека можете да победи на лотарија по вашиот пријател ви обезбедува со неколку од вашите вечери. Дали сакате да го вратите вашиот пријател за она што го стори за вас? Повеќето луѓе би, дури и ако вечери престана години. Ова е човечка желба за реципроцитет.
Како бизнис, треба да се обезбеди добра услуга на клиентите за вашите клиенти, така што тие се чувствуваат степен на лојалност кон вас. Ако одите погоре и надвор да се грижат за нив, тие ќе се чувствуваат потреба да ти платам, продолжувајќи да купуваат во вашиот бизнис.

3. социјална доказ

Луѓето се многу друштвени суштества, а следниот фактор на влијание, социјална доказ, носи предност на тоа. Замислете дека сте во паркот, и постојат два сладолед штандови. Еден сладолед стојат има линија на луѓе се собраа зад неа, додека другиот е целосно напуштена. Кој ќе ти верувам повеќе? Поголемиот дел од луѓето ќе веруваат дека оној со повеќе луѓе построи е подобро. Ова е социјална доказ во акција.
За бизнисите, клиент сведоштва се исклучително важни. Сајтови како Yelp и Google Осврти добиете тони на пати, бидејќи тие им овозможуваат на корисниците да се види кој е со најголема доверба од страна на други корисници. Луѓето сакаат да одат со нешто што е испробаните и проверени, а не нешто експериментална.

4. потреби

Четвртиот фактор на влијание, потреби, се однесува на фактот дека луѓето се со поголема веројатност да се направи нешто за некој што им се допаѓа. Замислете дека сте работи во канцеларија, и имаш две соработници. Една од нив е секогаш многу љубезни со вас. Тој прашува прашања во врска со вашиот ден, можете комплименти за вашите достигнувања, и секогаш има насмевка на лицето. Друга соработник е апсолутен непредвидлива за вас. Секој пат кога ќе го види, тој го прави забава за вас, scowls, или плука во твоето лице.
Сега, замислете дека и двете од вашите соработници се доцна за задача и очајно им е потребна вашата помош за да се заврши. Кој сте поголема веројатност да се помогне? Како луѓето, имаме тенденција да се чувствуваат многу поголема лојалност кон луѓето кои се убаво да ни од нас за луѓето кои се значи. Ги сакаме и подобро. Како бизнис, мора да биде доволно што вашите клиенти, всушност, ќе ви се допаѓа и се чувствуваат добро за купување работи од вас или да ги прави работите што ќе го побарате убаво.

5 Посветеност и доследност

Посветеност и постојаност е петтиот фактор на влијание. Тоа се однесува на човечката природа да биде доследен во своите ставови. Луѓето не сакаат да се смета за лажговци, па тие не сакаат да ги променат нивните ставови. На пример, се мисли на човек кој навистина сака одреден политичар. Тој продолжува и натаму со неговите пријатели за тоа колку добро оваа политичар, и како го поддржува речиси сите од своите ставови. Ако политичар, подоцна одредување на линија, е да се направи нешто што навистина ги налути лице, тоа лице може да се чувствуваат поинаку за политичар, но тој не може да посакате да ја прикажете на неговите пријатели за страв од покажување на недостаток на конзистентност. Овој фактор има комплицирана улога во бизнис, но тоа може да биде исклучително моќна, кога се искористи правилно.

6 Недостатокот

Последниот фактор на влијание е недостатокот. Таа е слична на класичниот концепт на понудата и побарувачката; кога постојат неколку од нешто на располагање или кога нешто е достапна само за краток временски период, станува се повеќе вредни. Продажба се одличен пример за недостиг. Кога една продавница има голема продажба, ќе почувствувате потреба да одам таму веднаш, бидејќи знаете дека попусти ќе биде достапен само за краток временски период. Креирање на овие чувства последица за не делува може да им помогне на вашиот бизнис инспирира клиенти да дејствува веднаш.

Овие шест фактори на влијание се едноставни, но тие се исклучително моќна, кога се користи правилно. Погледнете наоколу на рекламирање и веб-сајтови кои ги посетувате и сведок како овие фактори на влијание се стави во движење сите околу вас. Размислете за работите кои конкретно се влијае да се дејствува, и можете да дознаете многу за човечката психа и причините дека потрошувачите се однесува како тие го прават.